Kira

1+1 evlerin kiraları 15-20 bin TL oldu! Üniversite öğrencileri çaresiz kaldı: Kira sorununa çözüm bekliyorlar!

İzmir'de 1+1 evlerin kiraları şu anda 15-20 bin TL arasında değişiyor. Üniversite öğrencileri de yüksek kiralara dikkat çekiyor ve geçinemediklerini belirtiyor. İşte ayrıntılar...

Üniversite eğitimi için İzmir’e giden öğrenciler, kiralık konut bulmakta zorluk yaşıyor. Yükselen kira bedelleri, öğrencileri ailelerinden maddi destek almaya ya da kalabalık öğrenci evlerinde yaşamaya yönlendiriyor. 

Pek çok öğrenci, barınma sorununu çözmek için ev arkadaşlığı yapmak ya da özel yurtlara yönelmek zorunda kalıyor. İzmir, öğrenci ve memur nüfusuyla sürekli büyüyen bir kent olması sebebiyle, kiralık konut talebinin de fazla olduğu bir şehir olarak dikkatleri çekiyor. 

Haber Ekspres'te yer alan habere göre; İzmir’deki artan kiralar, öğrenciler başta olacak şekilde pek çok kesime olumsuz yansıyor. Kentte 1+1 evlerin kiraları şu anda 15-20 bin TL arasında değişiyor.

İzmir'de yeni konut projelerinin yetersizliği ve mevcut konutların hızla dolması, kira bedellerinin artmasına neden oluyor. Ayrıca, ülkedeki ekonomik belirsizlikler de konut sahiplerinin kira fiyatlarını yükseltmesine sebep oluyor. 

Yükselen kira bedelleri, yalnızca öğrencileri değil, memurları ve özel sektör çalışanlarını da zor duruma düşürüyor. Bu durum sosyal medyada sık sık dile getirilen bir şikayet konusu  oldu. 

Yetkililerden kira fiyatlarının kontrol altına alınması ve öğrencilere ilişkin daha fazla yurt inşa edilmesi talepleri geliyor ve çağrıları yapılıyor. 

Konutların kira zamları ile ilgili konuşan Ege Üniversitesi öğrencisi M.Ö., yüksek kiralar sebebiyle zor duruma düştüklerini belirtti ve şunları söyledi:

"Yaşanan ekonomik sıkıntılar ve konut sahiplerinin yaptığı bu kira zamları yüzünden ev tutamıyoruz. Eğitim yaşamımızı düşünmemiz gerekirken, kirayı nasıl denkleştirebileceğimizi, bu ayı nasıl geçirebileceğimiz düşünüyoruz." 

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi H.C. de ekonomik sorunlar sebebiyle emek yerken bile düşünmek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, "Artık değil konut tutmak güzel bir yemek yiyebilmek bile bizim için oldukça zorlaştı. Bazıları iyi durumda ancak bizler? Düşük gelirli ailelerin çocukları ne yapacak? Bizler eğitimimizi almak hayatımızı ve gençliğimizi yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Okumak için çalışmak zorunda kaldığına vurgu yapan Ege Üniversitesi öğrencisi D.K. da çalışmanın yan etkisi olarak derslerine odaklanamadığını aktardı ve şunları söyledi:

"Geliri yüksek aileleri olan arkadaşlarım dersleri ile ilgilenirken ben geçinebilmem için çay dağıtıyorum, bulaşık yıkıyorum. Bu kira sorununa ve geçim zorluklarına büyüklerimizin el atıp bizleri yani geleceklerini kurtarmalarını bekliyoruz. Bizlere yardım etsinler."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den 17 Ağustos felaketinin yıl dönümünde yeni uyarı: 4 milyon insan topun ağzında!

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?