17 / 08 / 2024

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Sektör temsilcileri, fiyatların 7 aydır gerilediğine dikkat çekerek "Düşüş ne kadar sürecek?" sorusunun yanıtını verdi. İşte ayrıntılar....



Konut fiyatları 2 senedir rekorların ardından gerilemeye başladı. Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.9, yıllık yüzde 38.7 yükseldi. Bu, Eylül 2021 tarihinden bu güne kaydedilen en düşük artış oldu.

Konut fiyatları reel olarak ise yüzde 14.3 düşüş gösterdi. Bu senelik reel gerileme serisi şubat ayından itibaren 6 aydır sürüyor. Bir başka ifadeyle konut fiyatlarındaki artış, bu sene enflasyon artışının altında kalmaya devam ediyor. 

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; rakamlara şehirlere göre bakıldığında ise İstanbul'daki durum dikkat çekti. İstanbul, konut fiyat artışında 81 ilin en sonunda oldu. stanbul'daki fiyat artışı yüzde 26.8 şeklinde kaydedildi. 

Megakent İstanbul'da fiyatlar aylık bazda ise yüzde 0.2 düşüş gösterdi. Listenin son sıralarında İstanbul'u yüzde 30 ile Adana-Mersin, yüzde 30.1 ile Antalya-Burdur-Isparta takip etti. 

Aylık bazda gerilemenin yaşandığı diğer bir şehir de  İzmir  oldu. İzmir'de fiyatlar aylık yüzde 0.2  düşerken, yıllık olarak yüzde 37 arttı. 

Başkent Ankara'da da yıllık yüzde 39.4, aylık yüzde 0.6 ile sınırlı yükseliş kaydedildi. 

Fiyatların en çok yükseldiği bölge ise yüzde 66 ile Malatya ve Elazığ dahil 8 şehri kapsayan bölge oldu. 

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Merkez Bankası, Konut Fiyat Endeksi hesaplamalarında bazı değişikliklere gitti. İllere göre metrekare bedelleri artık üç aylık çeyrekler şeklinde duyurulacak. 

2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde ortalama metrekare fiyatı 32 bin 433 TL olarak belirlendi. Bir diğer ifadeyle, 100 metrekare bir dairenin fiyatı 3 milyon 243 bin TL oldu.

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Konut fiyatlarının reelde 7 aydır düştüğüne dikkat çeken GYODER Başkanı Neşecan Çekici, konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:

"7 aydır ilk defa hem döviz hem mevduat ve politika faizi maliyetlerin gerisinde kaldı. Bu da satışları hareketlendirdi temmuz ayında. Konut satışları temmuzda bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 16 yükselerek, 127 bin 88 oldu. Bu şekilde ilk 7 ay toplamındaki konut satış adedi geçen yılı yakaladı ve 672 bin 162 olarak kaydedildi. Temmuz ayında ilk el satış yüzde 28.9 artarak 40 bin 784, ikinci el satış ise yüzde 10.8 yükseliş sergileyerek 86 bin 304 oldu. Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını işaret ediyor."

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal da konut almanın tam zamanı olduğuna dikkat çekti ve yılbaşından bu yana konut fiyatlarının düşüşte olduğunun altını çizdi. 

Akbal, "Fakat on çeyrekte faiz indirim ihtimali, bekleyen büyük talep ev fiyatlarını yukarı yönlü baskılayacak. Bunu görenler temmuz ayında harekete geçti" diye konuştu. 

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, konut fiyatlarının gerilemesine ilişkin açıklamasında "Türkiye genelinde konut fiyatları temmuz ayında hazirana göre yüzde 0.9 yükseldi. Bunun nedeni fiyatların geride kalmış olması. Yüksek faizler sebebiyle konut fiyatlarında reel düşüş yaşanıyor. Son 7 aydır konut fiyatları değer kaybı yaşıyor. Bu eğilimin sene sonuna kadar devam edeceğini öngörüyorum" ifadelerine yer verdi.

Konut üreticileri, yeni arz sunabilmek için konut kredi faizlerinin makul seviyelere çekilmesini beklediklerine dikkat çekiyor. 

Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Borsa kaybettirdi, döviz ve altın kazandırdı!

Manisa ve Denizli’de Hazine’ye ait 19 adet arsa ve araziyi satışa çıkarıldı

İBB ve KİPTAŞ arasında Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi protokolü imzalandı! Emeklilere, asgari ücretlilere müjde!


 


Geri Dön