17 / 08 / 2024

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Uzmanların “Her an olabilir” dediği İstanbul depremi ile ilgili konuşan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, ilçedeki çalışmaları ve riskleri anlattı. İşte o açıklama...



Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminin üzerinden 25 sene geçti. Şimdi gözler uzmanların “Her an olabilir” dediği İstanbul depremine çevrildi. 

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, 17 Ağustos depreminin yıl dönümü sebebiyle önemli açıklamalarda bulundu. Şahan, Şişli'deki son durumla ilgili konuştu ve uyarılarını dile getirdi. 

Şişli’nin İstanbul’un merkezi olduğunun altını çizen Şahan, "Şişli’nin gün içindeki nüfusu 4 milyona erişiyor. Öte yandan ilçenin yapı stokunun yüzde 93’ü, 2000 öncesi yapılan binalardan meydana geliyor. Depremde yıkılacak gökdelen mevcut" diye konuştu.

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre; Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, söz konusu açıklamasında olası İstanbul depreminin hem İstanbul, hem Türkiye hem de bölge ülkeler için de çok büyük etkileri olacağına vurgu yaptı. 1999 depreminden sonra alınmamış çok ders olduğunu, o depremde İstanbul'un çok büyük sınav verdiğini dile getiren Resul Emrah Şahan, şunları söyledi:

"Bunda en büyük neden, şehrin rantını belirli sermaye gruplarına peşkeş çekmek için enstrüman şeklinde çıkarılan yasalar. Deprem yasası gibi lanse edilen bu yasalarla şehre ihanet edildi. Bir ülke ekonomisini inşaat ekonomisi üzerine kurarsanız, bunu da İstanbul odaklı yaparsanız sonuçları bu şekilde ağır olur." 

Şahan, bu zamana kadar alınan tedbirleri “Patlak lastiğe yama yapmak” şeklinde değerlendirdi. 

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Resul Emrah Şahan, Şişli'deki çalışmalar ile ilgili de bilgi verdi ve "Gelir gelmez Meclis’i olağanüstü toplayarak İBB KİPTAŞ ile İstanbul Yenileniyor uygulamasının protokolünü gerçekleştirdik. İlk olarak KİPTAŞ’a başvuru yapmış yurttaşların konutlarını maliyetine dönüştüreceğiz. Bizim şirketimiz KENTAŞ, masada moderatör şeklinde yer alacak ve vatandaşın işini kolaylaştıracak" ifadelerini kullandı. 

Tüm Şişli'yi kapsayan planları çalışmaya başladıklarını dile getiren Şahan, şöyle konuştu:

"Bu planlarla depremi ve dönüşüm önceleyen “Şişli Yerinde Güçlü” sloganıyla çalışıyoruz. Bu çerçevede Kuştepe ve Mahmut Şevket Paşa mahallelerinde ofisler açtık. Biz bu sorunun bize düşen kısımlarında elimizden geleni yapacağız. Fakat deprem konusu bir seferberlik işi. Bütün bileşenler bir masada bunu ele almak ve çözüm üretmek zorundayız."

Yeşil alandan, sağlık alanından, pazar alanından, spor alanından deprem yasaları kullanılarak ve önceki İBB yönetiminin imar yetkilerini artırarak sağlanan rantın değerinin 5 milyar dolar olduğunun altını çizen Şahan, "5 milyar ile yüzde 93’ü eski yapı olan Şişli’nin tamamını yenilesek bile bu para bitmiyor" dedi. 

Hedeflerinin 5 sene içinde Şişli’nin tüm planlarını tamamlamak olduğuna dikkat çeken Şahan, "Depreme duyarlı, depremde dönüşebilecek ancak metrekare değil yaşam odaklı bir plandan bahsediyoruz. Bu nednele ‘Yerinde ve güçlü Şişli’ diyoruz. 100 bin vatandaşın yaşamına doğrudan dokunmayı planlıyoruz" diye konuştu. 

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Borsa kaybettirdi, döviz ve altın kazandırdı!

Alman bankasından yeni altın tahmini! Yatırımcılar hazır olun! Sene sonunda altın tam bu kadar olacak!


 


Geri Dön