29 / 04 / 2024

11 Eylül'ü Anma Müzesi seneye açılıyor!

11 Eylül'ü Anma Müzesi seneye açılıyor!

''11 Eylül Anma Müzesi'' gelecek yıl saldırıların 10. yıl dönümünde kapılarını ziyaretçilere açacak



New York'ta 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi alanında inşası devam eden ''11 Eylül Anma Müzesi'' gelecek yıl saldırıların 10. yıl dönümünde kapılarını ziyaretçilere açacak

Dünya Ticaret Merkezi alanında inşası devam eden ''1. Kule-Özgürlük Kulesi''nin yapımının da 2013 yılında bitmesi öngörülüyor.

Terör saldırılarında yıkılmasının ardından Dünya Ticaret Merkezinin yeniden inşa edilen ilk kulesi olan (2006 yılında inşaatı tamamlandı) 52 katlı 7. Kule'de, Dünya Ticaret Merkezi'nin inşaatındaki gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

New York Valisi David Paterson, toplantıda yaptığı konuşmada, yaşanan trajedinin ardından Dünya Ticaret Merkezi alanının (Sıfır Noktası) yeniden inşasının, New Yorklular'ın ve Amerikalılar'ın bir anlamda özgürlüklerini yeniden ele geçirmelerini simgelediğini belirtti.

Dünya Ticaret Merkezi alanında inşası devam eden ve yüksekliği 541 metre olarak öngörülen (ABD'nin en yüksek binası olacak) 1. Kule'nin 2013 yılında tamamlanacağını ifade eden Paterson, 11 Eylül Anma Müzesinin ise gelecek yıl terör saldırılarının kurbanlarının 10. anma yıl dönümünde ziyaretçilere açılacağını söyledi.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de, 11 Eylül Anma Müzesinin yapım amacının yakınlarını kaybeden ailelerin sevdiklerini hatırlayacakları bir yer yaratmak olduğunu ifade etti. Bloomberg, ''Dünya Ticaret Merkezi inşaat alanında yaptığımız ilerleme, bizim hem kendi vatanımıza hem de özgür dünyaya karşı yükümlülüğümüzü yerine getirmemize yardımcı oluyor. Özgürlük kırılgan ve onun için savaşmak gerekiyor'' dedi.

Müzenin yapımının planlandığı şekilde devam ettiğini ve zamanında biteceğini söyleyen Bloomberg, gelecek yılki açılışa ABD Başkanı Barack Obama'yı da beklediklerini söyledi. Bloomberg, inşaatının neden bu kadar uzun sürdüğüne yönelik sorular üzerine, ''9 yıl çok da uzun bir süre değil, çünkü çok karmaşık bir süreç yaşandı, şimdi bunlar aşıldı'' diye konuştu.

New York Belediye Meclisi Başkanı Sheldon Silver da konuşmasında Dünya Ticaret Merkezinin bulunduğu ''Aşağı Manhattan'' bölgesinin terör saldırılarının ardından yeniden canlanmaya ve insanların bu semte yeniden yerleşmeye başladığını ifade etti. Dünya Ticaret Merkezinin inşaatındaki gecikme döneminin artık geride kaldığını ve umutlu olduklarını belirten Silver, ''En sonunda tüm ortaklarımız işin başında'' diye konuştu.

Silverstein Emlak ve Yatırım Şirketinin Başkanı ve CEO'su Larry Silverstein da konuşmasında, New York Belediye Başkanı Michael Bllomberg'e özellikle teşekkür etmek istediğini belirterek ''Onun gibi bir belediye başkanına sahip olmak hepimiz için bir ayrıcalık'' diye konuştu.

1. Kule'nin inşaatının 36. kata kadar yükseldiğini ve onun yapımını izlemenin son derece heyecanlı olduğunu söyleyen Silverstein, 2.,3. ve 4. Kulelerin de 5 yıl içinde tümüyle tamamlanacağını söyledi.

11 Eylül Anma Müzesi Başkanı Joe Daniels de gelecek yıl 12 Eylül'de ziyaretçilere açılacak müzenin bahçesine ağaç diktiklerini belirterek, "Böylece Sıfır Noktası'na yeniden hayat gelmiş oldu" dedi.

Müzenin hem terör saldırılarında ölen 3 bin kişinin anıldığı, hem de saldırıların ne anlama geldiğini insanlara anlatan "öğretici" bir yer olacağını vurgulayan Daniels, müzenin içinde saldırılarda ölen 3 bin kişinin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunacağı büyük bir duvar olacağını anlattı.

Dünya Ticaret Merkezi inşaatının anlatıldığı bir video filmin de izlettirildiği basın brifinginin ardından inşaat alanında, 45 milyon dolara malolacak Müze binasının girişinde kullanılmak üzere yıkılan ikiz kulelerden kalan 50 tonluk çelik sütun vinçle yerine yerleştirildi.

-İSLAMİ KÜLTÜR MERKEZİ VE KURAN YAKMA EYLEMİ-

Bu arada New York Belediye Başkanı Bloomberg, Dünya Ticaret Merkezi'ne iki blok yakınlıkta inşa edilmesi planlanan İslami Kültür Merkezi ile ilgili bir soru üzerine, bunun siyasi bir mesele haline getirildiğini, ibadet yeri yapmanın dini bir özgürlük olduğunu ve hukuk kuralları çerçevesinde yapılabileceğini söyledi.

Dünya Ticaret Merkezi yakınında barlar, restoranlar, eğlence yerleri ve başka bir caminin de bulunduğunu vurgulayan Bloomberg, ''Bütün bunlar New York'un parçası'' dedi. Dini özgürlüklerin Amerika'yı Amerika yapan değerlerin başında geldiğini belirten Bloomberg, dini özgürlüklerin son derece önemli olduğunu, insanların nasıl ve nerede ibadet yapacağına karışılmaması gerektiğini belirtti.

Bloomberg, New York'ta 11 Eylül Cumartesi günü yapılacak anma törenlerinin sonunda cami protestosu yapılacağının hatırlatılıp kentte güvenlik önlemlerinin arttırılıp arttırılmayacağının sorulması üzerine ise, 11 Eylül günü herzaman güvenlik önlemlerinin arttırıldığını, İslami Kültür Merkezi'ni protesto etmenin de bir hak olduğunu, ABD'nin özgür bir ülke olduğunu söyledi.

Florida eyaletinin Gainesville kentinde 11 Eylül'de Kuran'ı Kerim'in kopyasını yakacağını açıklayan rahip Terry Jones'un söz konusu eylemiyle ilgili sorular üzerine ise bunun son derece tatsız bir haber olduğunu belirten Bloomberg, şöyle konuştu:

''(Rahip) de kendi dinine göre kutsal olan bir kitabın yakılmasını istemezdi. General David Petraeus da böyle bir eylemin yurtdışındaki ve ABD'deki gençlerimizi büyük bir tehlikeye atacağını söyledi. Ama yine de bu eylem ne kadar çirkin ve ayıp olsa da ABD Anayasasına göre dini özgürlükler herkes için geçerli. Zamanı geldiğinde söylemek istediğini söyleyebilmek için, fikirlerine ne kadar çok karşı da çıksan başkalarının da kendilerini ifade edebilme hakkını savunmak zorundasın.''
Haber Pan


Geri Dön