Sektörel

11 maddede konut siteleri hukuku!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut siteleri hukuku " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

1) Siteler; dernek, kooperatif veya ticari işletmeler olmamasına rağmen, site yönetimleri sosyal ve ticari organizasyonları resmi makamlar adına mevzuata formatlayan mali müşavir, avukat  meslek erbabı ile  danışmanlık anlamında çalışarak, hizmet almakta ısrar ederek site yönetimlerinde asıl olan komşuluk hukukunu adli hukuka kurban derler.


2) Sonrasında da komşuluk ilişkileri biter, malikler borçlanır, aidatlar yükselir, kira fiyatları düşer derken dolayısı ile de emlak değeri düşer.  Bu yanlış hukuktan dolayı site yönetim seçimleri, siyasi parti kongrelerini artmaz. Hatta bu tip sitelerde rant edinilmeye kalkanlar, bunu iddia edip birlerini mahkemeye verenler derken olan üç beş kurulu ile daire alanlara olur: Kendi evlerinde kiracı durumuna düşerler , aidat,ısınma,demirbaş derken bir kira kadar para öderler.


3) Tüm bunların sebebi, tüzel kişiliği olmayan site yönetimine avukat edinmekle tüzel kişiliği varmış, vergi usul kanununa tabi olmayan site yönetimine mali müşavir atamakla muhasebe standartlarına tabiymiş gibi bir organizasyona çeviren yönetim kurullarıdır.


4) Sitenin niye sürekli bir avukatı olur, olmaz çünkü gerek yoktur da yönetim kurulu kalkar da malikleri hasım olarak görür ve sonrasında ise maliklerin ödediği aidatlarla malikler karşı dava açar dava takip eder, oysa siteyi kat mülkiyet kanundan esaslı maddelerce her şey çok açıktır.


5) Sitelerin niye mali müşaviri olur, birisi sitenin vergi usul kanununa tabi olduğunu mu söylemiş, birisi sitenin muhasebesi olduğundan bahsedip de Türkiye Muhasebe Standartlarına tabii olduğunu mu söylemiş? Söyleyen  site yönetim mevzuatından bilgisiz ve site yaşam kültüründen ilgisizdir.


6) Site yönetimi hukuki ve mali boyutu nedir ki? Ayni hakka sahip malikler bir araya gelecek malikler birliğini oluşturacak, toplanacak kurulda kararlar alacak, aidatını ödemeyen uyarılacak, geciken ceza tazminatı ödeyecek, ödemesini alışkanlık haline getiren icraya verilecek, aidatlar toplanacak gelir yazılacak, giderler belgelendirilip gider yazılacak bunlar sitenin büyüklüğüne göre işletme defteri veya elektronik bir programla takip edilecek…


7) Burada nerde avukatlık işi var, icraya verilme sürecinde olabilir. Burada nerde mali müşavir ihtiyaç var personelin özlük haklarında yetkilendirmede olabilir.


8) Bunun  gibi teknik konular dışında, site yönetim kurullarında katılımcı veya danışman olarak avukat ve mali müşavir bulundurulursa o sitede komşuluk hukuku biter, adli hukuk başlar. Birincisi kahve içmeye ikincisi adliyeye götürür.


9) Site yönetimlerinin adliye ile bir işimi vardır ki avukatları, vergi dairesi ile bir işi mi vardır ki mali müşavirleri  teknik konular dışında da site yönetim kültürüne dahil ederler de adliyeyei, resmi denetimi sitelerimize sokarlar?


10) Sitelerin yönetim kurulları, sektöre kazandırılmış, uzlaşmacı hukuki, şeffaf mali, verimli idari, zengin sosyal yapısallığı benimsemiş, adli değil komşuluk hukukunu hakim kılacak  site yaşam kültürüne hakim Site Yönetim Danışmanlarıyla çalışmalı avukat ve mali müşavirlerimizden yalnızca teknik konularda fikir ve yardım almalıdır.


11) Yoksa site yönetimleri sahip olmadığından dolayı haklarından yararlanmadığı halde, tüzel kişiliğin yükümlülüklerine katlanır.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Sitelerde asıl olan site yaşam kültürüdür!