130 şirket halka arz edildi, 93 milyar TL kaynak sağlandı!
Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, "Son üç yılda yapılan 130 şirketin halka arzında yaklaşık 93 milyar TL kaynak sağlandı. Aynı dönemde gerçekleşen yaklaşık 4 bin 500 borçlanma aracıyla 950 milyar TL kaynak sağlandı" dedi.
7. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ve 7. Dünya Yatırımcı Haftası Açılış Töreni, "Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye" temasıyla İstanbul'da yapıldı.
Toplantıda konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul olarak üretim, yatırım, ihracat yapan, istihdam oluşturan şirketlerin büyümelerinin finansmanını halka arz yoluyla sağlayabilmeleri için Borsa İstanbul'a davet ettiklerini söyledi.
Bloomberght.com’un haberine göre halka arzdan önce karar ve hazırlık aşamasında şirketlere destek veren bir borsa olduklarını belirten Ergun, "Son üç yılda gerçekleşen 130 şirketin halka arzında yaklaşık 93 milyar TL kaynak sisteme girdi. 4 bin 500 civarındaki borçlanma aracıyla 950 milyar TL kaynak sağlandı. 3 sene önce işlem gören şirket sayısı 394 iken bugün 522'ye çıktı. İşlem hacmimiz günlük 26 milyar TL iken bu sene 131 milyar TL'ye ulaştı" şeklinde konuştu.
Ergun, endekslerin üzerine 64 adet fon kurulmasına imkan sağlandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Hesapladığımız tüm endekslerin IOSCO kriterlerine uyumu için çalışmalarımızı tamamladık ve ESMA’ya başvuru hazırlıklarımız sona erdi. Yabancı yatırımcılar ile kurumsal iletişimi güçlendirmek için önemli adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, Abu Dabi, Dubai ve Nasdaq gibi borsalar üzerinden teknoloji ihracatımızı ve ticari ilişkilerimizi geliştirerek, yabancı yatırımcılar ile kurumsal iletişimimizi güçlendiriyoruz."
ULUSLARARASI STANDARTLARA GELDİK
Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul'un piyasalarına yatırımcıların hızlı ve güvenli bir şekilde erişimini sağlamak amacıyla veri merkezinin genişlediği, farklı ihtiyaçlara alternatif erişim imkanlarının olduğu uluslararası standartlarda bir borsa haline geldiğini söyledi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İbrahim H. Öztop ise Türkiye'de güçlü sanayi ve teknolojik altyapısı, nitelikli hizmet sektörü, inovasyon ve iş geliştirme kültürüne sahip sermaye piyasalarının, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından biri olacağına inandıklarını belirtti.
Öztop, pay senedi ve yatırım fonları dahil toplam yatırımcı sayısının 11 milyona yaklaştığına dikkat çekerek, Türkiye'de 2010’da her 100 kişiden 1’i pay piyasasında yatırım yaparken, 2023 Eylül'de bu rakamın 9 kişiye çıktığını aktardı.
SERMAYE TABANA YAYILDI
Halka arzlarla birlikte yatırımcı sayısının hızlandığını belirten Öztop, şöyle devam etti: "Geçen sene Eylül ayında 2,7 milyon olan pay yatırımcısı sayısı, bir yılda 5 milyon artış gösterip 7,8 milyon kişiye çıktı. Piyasamıza yeni katılan yatımcıların daha genç yaş gruplarında olduğunu görüyoruz. Pay piyasamıza yatırım yapanların yarısının portföyü 10 bin TL’nin altında. Diğer bir deyişle sermaye artık tabana yayılıyor.
Sermaye piyasası araçları elbette riskler de içeriyor. Sağlıklı bir yatırım için doğru kaynaktan sağlanan bilgi ve uzun vadeli bir bakış açısı gerekli. Yatırımcılarımız sosyal medyadan duyduklarını gerçek bilgi olarak kabul etmesinler. Yatırım yapacakları ürünlerin vade ve risk profillerini iyi belirleyip, yatırımlarını çeşitlendirmeli."