02 / 05 / 2024

130'dan fazla ülke dijital para birimini çıkarmak için çalışıyor!

130'dan fazla ülke dijital para birimini çıkarmak için çalışıyor!

Bitcoin gibi kripto paraların finansal istikrara yönelik olası risklerine karşı alternatif araçlara dönük araştırmalar yoğunlaşırken, merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini çıkarma çalışmaları dünya genelinde hız kazanıyor.



Dijital varlıklara yönelik düzenleme ve denetleme mekanizmalarının yetersiz kalması, merkez bankalarını dijital varlıkların geleneksel ödeme sistemlerine rakip olmalarının doğurabileceği riskler nedeniyle alternatif araçları araştırmaya itiyor.

Kripto para birimleri ve sabitcoinlerin güvenilirliğine ilişkin soru işaretleri geçen yıl piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalarla yükselirken, dünya genelinde merkez bankası dijital para birimlerine yönelik çalışmaların da arttığı görülüyor.

Öncelikle gelişmiş ülkeler olmak üzere ticarette fiziksel nakit kullanımın düşmesi ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinden gelen kripto para birimi oluşturma girişimleri de merkez bankalarını dijital para birimlerini çıkarma çalışmalarını hızlandırmaya itiyor.

64 ÜLKE İLERİ AŞAMADA

Bloomberght.com’un haberine göre ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'in rakamlarına göre, küresel ekonominin yüzde 98'ini temsil eden 130'dan fazla ülke, merkez bankası dijital para birimine yönelik aktif araştırma içerisinde. Mayıs 2020'de yalnızca 35 ülkenin merkez bankası dijital para birimini değerlendirdiği kayıtlarda yer alırken, Merkez bankası dijital para birimi çalışmalarında 64 ülke geliştirme, pilot veya tanıtım olmak üzere ileri aşamada yer alıyor.

11 ÜLKENİN DİJİTAL PARA BİRİMİ VAR

Aralarında Nijerya'nın da bulunduğu 11 ülke dijital para birimini tamamen piyasaya çıkarırken, Çin'in halihazırda 260 milyon kişiye ulaşan pilot uygulaması, toplu taşıma, teşvik ödemeleri ve e-ticareti dahil 200'den fazla alanda test aşamasında bulunuyor.

G20 ülkelerinden 19'u merkez bankası dijital para birimi geliştirmeye yönelik çalışmalarda ileri aşamaya gelirken, bunlardan 9'u pilot uygulama yapıyor. Son 6 ayda neredeyse her G20 ülkesi bu alanda önemli ilerleme kaydederken, bu projelere yeni kaynaklar yatırdıkları belirtiliyor.

Bu sene 20'den fazla ülke merkez bankası dijital para birimlerinin pilot uygulaması ile ilgili adımlar atmayı planlıyor. Avustralya, Tayland ve Rusya pilot testlere devam etmeyi, Hindistan ve Brezilya ise 2024'te piyasaya dijital para sürmeyi düşünüyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) anketine göre, 2030 yılına kadar 24 merkez bankasının dolaşımda dijital para birimine sahip olması öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası, dijital avronun piyasaya arzı konusunu araştırmak amacıyla Avro Bölgesi'nin ulusal merkez bankalarıyla çalışmalarını sürdürüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise merkez bankası dijital para birimi çıkarma konusunda herhangi bir karar vermedi.


130 dan fazla ülke dijital para birimini çıkarmak için çalışıyor!

MERKEZ BANKASI DA DEVREDE

Çin Merkez Bankası (PBoC) ise dijital para birimleri aracılığıyla yurt içi ve sınır ötesi ödeme ağlarının geliştirilmesine öncülük yapıyor. "e-CNY" olarak adlandırılan Dijital Para Birimi Elektronik Ödemeleri projesine 2017'de başlayan Çin'de, pilot uygulamanın 260 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası öncülüğünde yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi'nin birinci faz çalışmaları kapsamında, geçen yıl aralık ayında Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde yapıldı.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da Orta Vadeli Program'la (OVP) ilgili yapılan toplantıda, projenin ikinci faz hazırlıklarının devam ettiğini söylemişti.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön