03 / 05 / 2024

139 okulda deprem güçlendirme çalışmaları başladı!

139 okulda deprem güçlendirme çalışmaları başladı!

İstanbul'da ihalelerin gecikmesi nedeniyle 139 okulda deprem güçlendirme ve yapım çalışması eğitim yılıyla birlikte başladı



Öğrencilerin yönlendirildiği okullar ikili eğitime geçmek zorunda kaldı. İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız, veli ve öğrencilerden sabırlı olmalarını istedi

İstanbul'da  3 milyonun üzerinde öğrenci dün ders başı yaptı. Ancak bazı öğrenciler, dün sabah okulların yerinde yeller estiğini gördü. Depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında kısmi ya da tamamen yıkılan 139 okulda eğitime başlanamadı.

Bütün yaz boyunca boş duran bazı okullarda,  ihalelerin gecikmesi nedeniyle okulların açılmasına kısa bir süre kala inşaata başlanabildi. Okul öğrencileri, inşaat bitene kadar bölgelerindeki başka okullarda eğitim görecek. Ancak bu durum gittikleri okullarda da mevcudun artması ve ikili sisteme geçilmesine yol açtı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, okullardaki inşaatların ihalelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle geç başladığını söyledi. Öğrenci velilerinden anlayış beklediklerini söyleyen Yıldız, 'Bir an önce okullarımızın güvenli ortama kavuşması için gece gündüz demeden mücadele ediyoruz'' şeklinde konuştu.  Yıldız, 'Sanki biz bütün yaz tatil yapıyormuşuz gibi bir hava oluşuyor. Ancak işin aslı böyle değil. Bu okulların güçlendirme ihalelerinin yapılması için günlerce çalıştık. Geçtiğimiz yıllarda öğrenciler servislerle başka okullara taşınıyordu. Bu yıl  en yakındaki okula yönlendirmeye çalışıyoruz' dedi.

Onlar şanslı
Yıkılan okullardan biri de 3 kuşağın eğitim gördüğü Küçükyalı Merkez İlköğretim okuluydu. Okul 6 ayda tamamlanarak dün ECA Elginkan İlköğretim Okulu ismiyle eğitime başladı.

Öğretmen yerine işçiler karşıladı
İSTANBUL dışındaki illerde de deprem güçlendirme çalışması nedeniyle eğitime başlanamadı.  İzmir  İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, kentte üç okulun güçlendirme programına alındığını açıkladı. Üye, buralardaki 1941 öğrencinin yakın okullara yönlendirildiğini söyledi.

173 BİNA YIKILARAK YENİDEN YAPILDI
İstanbul'daki okullarda son durum
916 okulda inceleme yapıldı.
399 okulda çalışma tamamlandı.
173 okul yıkılarak yeniden yapıldı.
31 okulda yeniden yapım, 108 okulda güçlendirme çalışması sürüyor.
Akşam/Ercan ÖZTÜRK


Geri Dön