06 / 07 / 2024

14 bin işçinin sigortası Libya'da ödeniyor!

14 bin işçinin sigortası Libya'da ödeniyor!

Libya'daki olaylar nedeniyle, Türkiye'ye dönen 22 bin Türk işçiden sadece 8 bininin SGK kaydının bulunması üzerine bir açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği, kalan 14 bin işçinin primlerinin Libya'da yatırıldığını açıkladı.



Libya'daki işçilerin  Türkiye İş Kurumu'nca onaylanan sözleşmeleri çerçevesinde bu ülkede bulunduğunu belirten açıklamada 'Türkiye ile Libya arasında bağıtlanmış 'Sosyal Güvenlik Sözleşmesi' kapsamında; bu işçilerin Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası, İşsizlik Sigortası ve Uzun Vadeli Sigorta Kolları Primi Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'na; İş Kazası, Genel Sağlık, Analık (Doğum) Sigortası primleri ise Libya'da ilgili Kuruma ödenmektedir. Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtlarında yer alan ve 8 bin olarak ifade edilen işçi sayısı bu statüde çalışanlardır' denildi.

Aradaki anlaşmaya uygun
TÜRK firmaların Libyalı şirketlerle kurdukları firmalarda çalışanların Libya mevzuatına tabi oldukları belirtilirken, 'Türkiye-Libya Sosyal Güvenlik Antlaşması gereği bu işçilerin çalışmaları ile ilgili olarak tamamen Libya mevzuatı uygulanmakta ve bu statüdeki işçilerin tüm primleri Libya'da ilgili sosyal güvenlik kurumuna ödenmekte ve bu işçiler Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer almamaktadırlar. Uygulama, yasa haline getirilmiş olan Türkiye-Libya Sosyal Güvenlik Antlaşması'na uygundur. Buradaki farklı uygulama tamamen bu antlaşmadan kaynaklanmaktadır' denildi.
Akşam


Geri Dön