29 / 04 / 2024

14 Mayıs seçimi sonrası dolar ne olur? Dünya devi bankadan gündemi sarsan tahmin

14 Mayıs seçimi sonrası dolar ne olur? Dünya devi bankadan gündemi sarsan tahmin

14 Mayıs seçimleri yaklaştıkça, vatandaşlar seçim sonrası doların ne kadar olacağını merak ediyor. İşte bununla alakalı dikkat çeken bir değerlendirme Amerika merkezli yatırım bankası olan JPMorgan dan geldi. JPMorgan, seçim bittikten sonra doların ne kadar olacağını net rakam vererek ilan etti.



SEÇİMİ CUMHUR İTTİFAKI'NIN KAZANDIĞI SENARYO

Raporda, seçimi Cumhur İttifakı’nın zafer senaryosunda, düşük faiz siyasetinin devame edeceği, finansal şartlar ile piyasa faizlerinin alternatif araçlar ile bankacılık sektörü düzenlemeleri ile tespit edilmeyi süreceği öngörüldü.

Bu senaryoyla alakalı şu değerlendirmeler yapıldı:

"Rusya ve Körfez'de bulunan Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) gibi bölgesel ortaklardan gelen koşullu para akışları, organize edici adımlar ve aktif rezerv idaresi ile döviz kurundaki düzeltme ilk etapta sınırlansa da yükselen dengesizlikler baz alındığında dolar/TL’de senenin son çeyreğinde keskin bir düzeltme bekliyoruz.

14 Mayıs seçimi sonrası dolar ne olur? Dünya devi bankadan gündemi sarsan tahmin

Bu, politika faizinde kısmi bir tersine dönüşü tetikleyebilir, fakat ihtimalen enflasyonda yukarı yönlü bir ivmeyle ve yeni bir makro politika çerçevesi sunulana kadar 2024’te yapılacak bir resesyonla neticelenecektir."

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA…

Millet İttifakı zafer elde ederse, “politika faizini ilk etapta yüzde 30-35’e çıkartmanın ve yükselişin süreceği sinyalini vermenin kredibilite oluşumu bakımından mantıklı göründüğü” ifade edilen raporda, bu senaryoda, sene bitimine dek faizlerin yüzde 40-45 oranına çıkabileceği öngörüldü.

 


Geri Dön