30 / 06 / 2024

1.4 trilyon TL’ye ulaşan kredi kartı borçlarının 328 milyar TL’si faize bırakıldı!

1.4 trilyon TL’ye ulaşan kredi kartı borçlarının 328 milyar TL’si faize bırakıldı!

1.4 trilyon Türk Lirası'na ulaşan kart borcunun 328 milyar Türk Lirası faize bırakıldı. Limiti 50 bin Türk Lirası'na kadar olan 8.7 milyon kişi 88.3 milyar liralık kart borcunu çevirmekte zorlanıyor.



Kredi kartında aktif kart kullanan kişi sayısı 28 milyona doğru giderken sürekli olarak artış gösteren faiz oranları ile beraber ödeme güçlüğü yaşayanların borç riski de büyüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu bireysel kredi kart borçlarının yüzde 22.9’luk kısmının ödenmeyerek faize bırakıldığını gösteriyor. Söz konusu bu oran rapora göre son 1 senede  848 milyar liralık artışla 1 trilyon 433 milyar Türk Lirası'na ulaşan bireysel kredi kartı borcunun 328 milyar liralık kısmının ödenemeyerek faize bırakıldığını da ortaya çıkarıyor.

YARIDAN FAZLASI DOLU

“Gecikmeye bırakılmış olan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22.9 ile tarihsel ortalamasının üzerine çıkmıştır” ifadelerinin yer aldığı raporda, artış gösteren kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceğine değinildi.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk imzalı habere göre raporda, 50 bin Türk Lirası ve altı limite sahip kredi kartlarında da limit kullanım oranının artışını sürdürdüğü görüldü. Buna göre, kredi kartı limit toplamı 50 bin Türk Lirası'na kadar olan bireylerin limitlerinin yüzde 51.6’sı borç bakiyesine dönüşürken daha üst limit gruplarındaki bireylerin limit kullanımı görece düşük seviyede kalıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bireylerin tüm bankalardaki toplam limit tutarına göre belirlenmiş olan limit gruplarındaki görünümüne bakıldığında, 200 bin Türk Lirası ve üzeri limite sahip olan bireylerin toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasına sahip olduğu görülüyor. Söz konusu rapora göre 8.7 milyon kişinin toplam 171.3 milyar liralık kredi kartı bakiyesi bulunurken, bu tutarın 88.3 milyar lirası da borçlanılmış durumda bulunuyor.


TEMERRÜT RİSKİNİ ARTIRIYOR

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre finansal koşullardaki sıkılaşma sonrasında bireysel kredi tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranında bir miktar bozulmanın gözlendiği kaydedilen Merkez Bankası raporunda kredi kartı harcamalarının sonradan taksitlendirilmesi ya da borcun tamamının ödenmeyerek faize bırakılmasının özellikle borçlanma maliyetlerinin yükseliş gösterdiği dönemlerde bireylerin temerrüt riskini artırabildiğine değinildi.

47 MİLYAR BORÇ VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNDE


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu’na göre 2024 yılının Mart ayı itibarıyla varlık yönetim şirketlerine devredilen hanehalkı batık kredi ve kredi kartı borcu 47 milyar Türk Lirası'na ulaşıyor. Varlık yönetim şirketleri alacakları Mart 2023’te 37 milyar Türk Lirası seviyesindeydi. Buna göre, bankaların son bir senede 10 milyar Türk Lirası'na ulaşan hanehalkı kredi ve kredi kartı borcunun varlık yönetim şirketlerine devrettiği görülüyor.

 

İslam Memiş bu kez gram altında 3 bin 500 TL için resmen tarih verdi! Elinde avucunda altın olanlar hemen bakın!

Yatırımcısına zarar ettiren 9 halka arz!

Arsa ve arazi almayı düşünenler dikkat! Toprak yatırımının avantajlarını uzmanı açıkladı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön