Sektörel

15 Eylül'den itibaren satılık ve kiralık evlerde emlakçılar e-Devletten yetkilendirilecek! Süreç nasıl işleyecek?

Emlak satışında 15 Eylül'den itibaren devreye alınacak 'doğrulanmış ilan' düzenlemesinin ayrıntıları tek tek açıklandı. Peki emlakta yeni süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül tarihinden itibaren uygulamaya alınacak olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesine imkan verilirken,  yetkilendirme süresi de 3 ay şeklinde açıklandı. 

Bakanlıkça, tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının engellenmesi için uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesinin esas ve usulleri belirlendi. 

EMLAKDA DOĞRULANMIŞ İLAN SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Uygulamaya göre, ev satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısına yetki verecek. Bu şekilde emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelerde ilan verilecek. 

Bakanlıktan konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarına yollanan yazıya göre, söz konusu düzenlemenin uygulanmaya başlamasıyla yetki belgesiz emlak işletmelerinin ilan girişi mümkün olmayacak. 

Yetki belgesiz faaliyette bulunan işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınmasının ardından ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması önemli. 

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül tarihine kadar bitirilecek ve  sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak.

Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı"na ilişkin bir logo ya da ibare yer alacak. 

Uygulama, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen devreye alınmış olacak ve bu tarih sonrasında yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.

Aynı gayrimenkule ilişkin, birden çok emlak işletmesine yerki verilebilecek. İlan platformlarında aynı gayrimenkulü ilişkin başka ilan bulunması halinde, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollar veya linkler bulunacak. 

e-Devlet yetkilendirme ekranında gayrimenkul sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, ancak  yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik şekilde yayımdan kalkmayacak.

İlanın yenilenmesi halinde yetkilendirme ile ilgili sorgulamalar yeniden yapılacak. 

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay şeklinde olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecek.

KİRALIKLAR İÇİN DE ŞART 

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık gayrimenkul ilanları için zorunlu olacak. Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş olan konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir nedenle tapusu olmayan taşınmazlar uygulamaya dahil edilmeyecek. 

Tapusu olmayan gayrimenkullere ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığı ile ilgili bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da yer alacak. 

İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri, değiştirilemeyecek şekilde ilanda olacak, fakat mahalle bilgisi değiştirilebilecek. 

Uygulama başladığı anda  yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Yayımdaki ilanların yenilenmesi halinde  yapılacak. 

Ekonomist Mert Başaran’dan evini satmayı düşünenlere net uyarı geldi

Tiny House yatırımında 'ruhsat' ayrıntısı! Uzmanlar uyarıyor! Uzak durun!

Kira ve yurt sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar tahliye şartlarını bir bir sıraladı! 

Altında TÜFE etkisi! Gram altın 2 bin 700 TL'den işlem görüyor! Harem altın fiyatları 14 Ağustos 2024