14 / 08 / 2024

Tiny House yatırımında 'ruhsat' ayrıntısı! Uzmanlar uyarıyor! Uzak durun!

Tiny House yatırımında 'ruhsat' ayrıntısı! Uzmanlar uyarıyor! Uzak durun!

Artan konut fiyatları nedeniyle alternatif tatil ve konaklama arayışında olanların ilk  tercihi haline gelen karavan ve tinyhouse’lara ilgi giderek artıyor. Ancak uzmanlar ruhsatsız tiny house kooperatiflerinden uzak durmaları konusunda vatandaşları uyarıyor.



Özellikle pandemi döneminden sonra ilginin arttığı Tinyhouse’lar, kısaca minimal yaşam alanına odaklanan küçük ve taşınabilir evler olarak tanımlanıyor. Konut fiyatlarının fahiş rakamlara ulaşmasıyla yatırımcılar tarafından son zamanlarda sıkça terci ediliyor. Fakat uzmanlar, tiny house yatırımı yapacakları uyarıyor.  Uzmanlar, genellikle 100 ila 400 metrekare arasında değişe bu evler için sürdürülebilirlik ve sadelik prensipleriyle tasarlanan Tiny House kooperatiflerinde doğru projeleri seçmenin önemini vurguluyor. 

Tiny House yatırımında ruhsat ayrıntısı! Uzmanlar uyarıyor! Uzak durun!

RUHSATLI TİNY HOUSE KOOPERTATİFLERİNİ TERCİH EDİN

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bireysel Tiny house’larda alt yapı sorunları olabiliyor. O yüzden altyapısı tamamlanmış bütün prosedürlerikanuna uygun yapılmış olan ruhsatlı Tiny House kooperatiflerini tercih etmek daha avantajlı olacaktır” dedi

Gamze özlü tiny house'ların bazı özelliklerini şöyle sıraladı;

1. Mobilite: Çoğu tiny house tekerlekli römorklar üzerine inşa edilmiştir, bu da onları taşınabilir kılar. Bu sayede farklı yerlere kolayca taşınabilirler.

2. Maliyet Etkinliği: Daha küçük boyutları ve basit tasarımları sayesinde, geleneksel evlere kıyasla inşaat ve bakım maliyetleri düşüktür.

3. Çevre Dostu: Küçük boyutları, enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltır. Ayrıca, birçok tiny house güneş panelleri, yağmur suyu toplama sistemleri ve kompost tuvaletler gibi sürdürülebilir teknoloji ile donatılmıştır.

4. Minimalist Yaşam: Tiny house'lar, sahip olunan eşyaların ve yaşam alanının minimize edilmesini teşvik eder. Bu da daha sade ve az eşya ile yaşama imkanı sunar.

5. Özelleştirilebilirlik: İç mekan tasarımı, sahibinin ihtiyaçlarına ve zevkine göre tamamen özelleştirilebilir. Katlanır mobilyalar, çok amaçlı alanlar ve akıllı depolama çözümleri sıkça kullanılır.

Tiny house hareketi, basit, sürdürülebilir ve ekonomik bir yaşam tarzı arayan insanlar arasında popülerlik kazandığını ifade eden Gazme Özlü, “Özellikle doğayla iç içe yaşamak isteyenler ve büyük şehirlerin karmaşasından kaçmak isteyenler için ideal bir çözüm olabilir” ifadelerini kullandı.

Tiny House yatırımında ruhsat ayrıntısı! Uzmanlar uyarıyor! Uzak durun!

KOOPERATİF NEDİR?

Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk teşkilatlardır.

Kooperatif arazilerine ait tapular özel kişi veya kişiler adına değil, kooperatif tüzel kişiliği adına tanzim olunur. Her ortak sahip olduğu pay miktarınca tapulu kooperatif arazisinin gerçek sahiplerinden birisidir ve çerçevesi Kooperatifler Kanunuyla çizilmiş olan ortaklık hakları vardır.

Buna göre ortaklık hakları, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 18.Madde esasları dahilinde “Ortaklık Senedi” ile temsil olunur. Ortaklık pay senedi; kooperatifler kanunu ile yasal güvence altına alınmış, tapuda olan bütün bilgileri içeren hukuki bir belgedir.

Kooperatif hisse devirleri sonrasında tüm hisse sahipleri e-devlet sistemi üzerinden kooperatif üyeliklerini ve tapu kayıtlarını görebilmektedirler. Ayrıca kooperatif üyeliği uzun vadede varislere devredilebilmekte.

Tiny House ve Hobi Bahçeleri nasıl olmalı? Arsa seçerken neye dikkat edilmeli?

Bungalov ve tiny house kiralamak isteyenler dikkat! Dolandırıcılar şimdi de tatilcilerin peşinde!

Geri Dön