16 / 07 / 2024

150 bin dolara vatandaşlık iddiası ortalığı karıştırdı! Tüketiciler Birliği yetkililere çağrı yaptı!

150 bin dolara vatandaşlık iddiası ortalığı karıştırdı! Tüketiciler Birliği yetkililere çağrı yaptı!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz yaptığı açıklamada şebekelerin 400 bin yerine 150 bin dolara yabancılara sahte evrakla vatandaşlık sattığını iddia etti.



Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz yaptığı açıklamada şebekelerin 400 bin yerine 150 bin dolara yabancılara sahte evrakla vatandaşlık sattığını ve konu ile ilgili olarak şikâyetlerin derneğe sıkça gelmeye başladığını anımsatarak yetkililere çağrı yaptı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada derneğe çok sayıda ‘150 bin dolara yabancılara vatandaşlık veriliyor’ şikâyetleri geldiğini anımsatan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı.

150 bin dolara vatandaşlık iddiası ortalığı karıştırdı! Tüketiciler Birliği yetkililere çağrı yaptı!

Akdeniz Manşet'ten Esra Altunkes imzalı habere göre yabancıların Türk vatandaşı olmak için satın alması gereken gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarıldığı duyumlarının şikayet şeklinde derneğe geldiğini kaydeden Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz “Buna rağmen bazı yabancılar, sadece 150 bin dolar ödeyip vatandaşlığa hak kazanabiliyor. Konut sahipleri ve kiracıları birbirine düşüren krizin nedenlerinden bir tanesi de bu vatandaşlık hikâyeleriydi. Türk vatandaşlığına başvuru için satın alınması gerekli olan gayrimenkulün değeri 400 bin dolar, başka bir ifadeyle de  12 milyon Türk Lirası. Söz konusu bu ücretlendirme, vatandaşlık için farklı yöntemler bulunmasına sebep oluyordu. Türkiye'de Türk vatandaşı olmak için satın alınan gayrimenkulün değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltildi. Buna rağmen bazı yabancılar, sadece 150 bin dolar ödeyip vatandaşlık kazanabiliyor.  Böyle olunca da bunu fırsat bilen dolandırıcılar ve şebekeler de boş durmuyor” ifadelerini kullandı.  

KURUMLARA ÇAĞRI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Gelir İdaresi Başkanlığı (GİP), Mali Şube, Emlakçılar Odası ve birçok kuruma çağrı yapan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Bilhassa yabancılar, emlakçılar ve bazı işbirlikçiler hem devleti dolandırıyorlar, hem de kiralık, satılık konut arzını tetikliyor. Bazı gayrimenkul danışmanları bunu geçim kapısı yapmış. Bilhassa emlakçıların sahte belgelerle yabancılara vatandaşlık verilmesi için yasal olmayan bir sistem kurduklarıyla ilgili bize çok sayıda ihbarlar geliyor. Emlakçılar, kılıfına uydurup düzenledikleri resmi belgelerle, yabancılara 150 bin dolar karşılığında ödünç tapu veriyor, vatandaşlık işlemleri tamamlandıktan sonra da taraflar arasında önceden imzalanan gizli sözleşme gereği tapuyu da geri alıyor. Kısacası yabancı uyruklu kişiler, mülk sahibi olmadan, yalnızca 150 bin dolar ödeyip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor. Emlakçı, araştırılması durumunda Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) incelemesine takılmaktan da endişe ediyor. Çünkü onların 12 milyon liraya satış yaptığı bir sitedeki başka bir dairenin kayıtlarda görünen rayiç bedeli 1 milyon Türk Lirası şeklinde olabiliyor. Bilhassa Antalya ve İstanbul, Antalya gibi büyükşehirlerde konut fiyatlarının yükselmesi, kiraların artmasına sebep olan bu ve bu gibi sahtekarlıkların faturası vatandaşa yansıyor. Minareyi çalan kılıfına uyduruyor. Bizim gördüğümüzü, sanıyorum kurumlarımız da görürler. Kısacası yabancı uyruklu kişiler, konut sahibi olmadan, yalnızca 150 bin dolar ödeyip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor” dedi

 

Türkiye'de 2024'ün ilk yarısında en büyüğü 5,6 büyüklüğünde 17 bin 343 deprem oldu! Bu iller peş peşe sallandı!

Hem ev sahiplerini hem de kiracıları çok yakından ilgilendiriyor! Tahliye taahhüdünde bu detaya dikkat!

Kira sözleşmelerinde 'depozito' ayrıntısına dikkat! Bu madde mutlaka eklenmeli!


Geri Dön