22 / 12 / 2024

Akmerkezkondu'ya yedi ay sonra mühür!

Akmerkezkondu'ya yedi ay sonra mühür!

Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi'nin imar yetkilileri kaçak inşaatla ilgili ölçüm yapıp tutanak tuttu. Teras bölümü mühürlendi



İstanbul'un en prestijli alışveriş merkezlerinden Akmerkez'de tamir ruhsatıyla yapılan yaklaşık 2 bin metre kaçak inşaatı aylarca görmeyen belediye yetkilileri SABAH'ın manşeti üzerine uyandı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Beşiktaş Belediyesi'nden alınan tamir ruhsatıyla yapımına başlanan inşaatı bazı CHP'li meclis üyeleri, Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bir önergeyle gündeme getirdi. Akmerkez'in revizyon projesini bir toplantı ile duyuran Akmerkez Yönetim Kurulu üyesi Raif Dinçkök, "Revizyon çalışması için 25 milyon dolar harcayacağız. Bir yıl sürecek renovasyon, alışveriş merkezinin kapalı olduğu saatlerde yapılacak" şeklinde açıklama yapmıştı. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesinin tutanakları ve mühürlenen inşaatta kaçak yapılan bölümlerin yıkımı için çalışmalar başlatıldı.

ÖLÇÜM VE TUTANAK
Geçtiğimiz Pazar, "Akmerkez Gecekondu" manşetiyle konuyu kamuoyuna taşıyan SABAH'ın manşeti üzerine her iki belediyenin imar müdürlüğü elemanları dün sabah erken saatlerde inşaat alanına giderek, yapılan işlemlerle ilgili ölçüm yapıp, tutanak tuttu. Kültür Mahallesi, Nispetiye Caddesi, 76 pafta, 83 ada, 1 parsele gelen Beşiktaş Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri kaçakları tespit edip, inşaatı mühürledi. Akmerkez inşaatıyla ilgili yazılı açaklamanın haricinde konuşmak istemediğini belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "Ekiplerimiz gerekli işlemleri yaptı. Zaten belediyemizin imar müdürlüğü yetkilileri kaçak yapılan bölümlerle ilgili, inşaat sahiplerine gerekli tebligatları yaptılar" dedi. İlçe belediyesinin tuttuğu, 'Yapı tatil tutanağı' çerçevesinde Akmerkez'e imar yasasına aykırı yapılan işlemlerden dolayı encümenden para cezası kesilecek.

'İNŞAATI MÜHÜRLEDİK'
Beşiktaş Belediyesi, Akmerkez'in çatısındaki kaçak inşaat konusunda beklenen açıklamayı dün yaparak inşaatın 11 Mayıs'ta dün itibarıyla mühürlendiğini ve yasal işlemlerin başlatıldığını bildirdi. Yazılı yapılan açıklamada, Beşiktaş Belediyesi yetkililerinin gerçekleştirdikleri denetim sonucu Akmerkez'in son katından çatı katına çıkan ilave yürüyen merdiven imal edildiği ve terasa çelik profillerin kurularak kısmen camekân ile kapatıldığının tespit edilerek bunların verilen izinlere aykırı olduğu kaydedildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 7 Mayıs 2009 tarihli 4531 sayılı yazısı gereği mahallinde tetkikler yapılmıştır. Bu tetkikler ışığında, inşaatta mevcut galeri boşlukları kısmen kapatılmış. Son kattan çatı katına çıkan ilave yürüyen merdiven yapılmış. Çarşı blokuna ait terasa çelik profillerin kurularak kısmen camekânla kapatıldığı görüldü. Çarşı bloğu dış cephesinde cam giydirme cepheye ait çelik profillerin yerleştirildiği, 3 bloğu birbirine bağlayan çarşı bloğu mevcut çatı örtüsü altında çekil putreller ile çatı konstrüksiyonu kurulmuş. Dış cepheye reklam panolarının yerleştirildiğinin tespit edilmesi üzerine inşaat faaliyeti durdurulmuştur. Binadaki iskele belgesine aykırı yapılan tüm faaliyetleri temsilen çarşı binasının teras kısmı mühürlendi. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ve TCK'nın 184. maddesine göre 8 Mayıs 2009'da yapı tadil tutanağı düzenlenerek yasal işlemler başlatılmıştır." Bu arada fazla kısımlar, dün Akmerkez yönetimince belediye yetkilileri gözetiminde yıkılmasına başlandı.

Akmerkez yönetimi: İddialar asılsız
İKİ gündür suskunluğunu koruyan Akmerkez yetkilileri ise dün suskunluğunu bozarak, kaçak inşaat yapılmadığını iddia etti. İnşaat işini yürüten Üçgen Bakım ve Yönetim Hizmetleri A.Ş.'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yetkilii mercilerden alınmış olan bakım ve onarım ruhsatı paralelinde, bakım-onarım işlerimize hızla devam etmekteyiz. Üçgen Bakım vc Yönetim Hizmetleri A.Ş. olarak, çalışmaların prosedürlere uygunluğu konusunda herhangi bir tereddütümüz bulunmamaktadır. Bununla beraber, olası yanlış veya eksik bilgilenme sonucu oluşan iş durdurulması konusunun en kısa zamanda çözüme ulaşabilmesi için yetkili mercilerle gerekli temaslar kurulmuş olup görüşmeler devam etmektedir."

CHP konuyu Meclis'e taşıdı
Akmerkez'deki kaçak inşaat CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal tarafından TBMM'ye taşındı. Soysal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle dün bir soru önergesiyle kaçak inşaatla ilgili Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi'nin sorumluluklarının olup olmadığını sordu. Soysal, önergesinde şu görüşlere yer verdi: "Bayrampaşa'da 22 Ağustos 2008'de 20 metrekarelik kaçak inşaatı yıkıldığı için intihar eden 23 yaşındaki Yusuf Şenol'un günahı neydi? İstanbul'un yüzde 90'ının kaçak olduğu bir kentte Yusuf'un izin 10-15 gün izin istemesine rağmen dozerlerle ve yıkım ekipleriyle evini başına yıkan yetkililer İstanbul'un göbeğinde yapılan Akmerkez için ne yapacaklar? Kentin göbeğinde milyonlarca dolar rant elde eden işadamlarına göz yuman ilçe ve Büyükşehir Belediye yetkililerinin gücü gariban Şenol'a mı yetiyor? Akmerkez'de yapılan kaçak inşaatlardan dolayı oluşacak kafeterya ve dükkânların sahipleri kimlerdir? İstanbul'da kenti yöneten bazı siyasilerin bu kaçak inşaatlarda sözleşme imzalayarak işletme sahibi olduğu iddiaları doğru mudur?"
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akmerkez'in inşaat faaliyetleri durduruldu

Beşiktaş Belediyesi, "İskele Belgesi"ne aykırı yapılan tüm faaliyetleri temsilen, çarşı binasının teras kısmına mühür attıBeşiktaş Belediyesi, Akmerkez binasında "İskele Belgesi"ne aykırı yapılan tüm faaliyetleri temsilen, çarşı binasının teras kısmına mühür atıldığını, konuyla ilgili yapı tatil tutanağı düzenlenerek yasal işlemlerin başlatıldığını bildirdi.

Beşiktaş Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Beşiktaş ilçesi, Kültür Mahallesi, Nispetiye Caddesi'nde bulunan Akmerkez çarşı bloğunun, 1990'lı yıllarda yapıldığı ve binaya ilişkin "Yapı Kullanma İzin Belgesi" aldığının, imar işlem dosyasının tetkikinden anlaşıldığı ifade edildi.

Yapı ilgililerinin, Belediye Başkanlığına, cephe yenilemesi ve çarşı bloğu içerisinde zorunlu bazı onarım işlerinin yapılmasına yönelik müracaatı üzerine, İstanbul İmar Yönetmeliği'nin 15. maddesi kapsamında yapılmak istenen basit onarım işleriyle ilgili "İskele Belgesi" düzenlendiği, verilen süre zarfında onarım işlerinin tamamlanamamasından dolayı ilgililerinin talebi üzerine aynı işlerin devamını yapmak üzere belgenin yenilendiği bildirildi.

Açıklamada, gerek Beşiktaş Belediye Başkanlığına, gerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına yapılan şikayetler üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı teknik elemanlarınca yapılan inceleme sonucu Beşiktaş Belediye Başkanlığına gönderilen yazı eki tespit tutanağında, "12 Mart 2009 tarihinde söz konusu yerde, başkanlığımız teknik elemanlarımızca yapılan mahallen tetkikte, mevcut binada dış cephe yenilemesi yapıldığı, tamirat için gerekli malzemelerin taşınması için kullanılacak vinç sisteminin kullanılması amacıyla çelik konstrüksiyon iskeletlerin kurulduğu, reklam panolarının bu iskeletlere monte edildiği tespit edilmiş olup, yapılan tetkikte herhangi bir ilave inşaat yapılmadığı tespit edilmiştir" denildiği kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yazısı gereği Beşiktaş Belediye Başkanlığının teknik elemanlarınca yapılan inceleme sonucu, Kat Malikleri Kurulu ve onarımdan sorumlu Teknik Uygulama Sorumlusu Yüksek Mimar Filiz Yılmaz'a, düzenlenen "İskele Belgesi"nde belirtilen işlerin dışında herhangi bir işlem yapılmaması, aksi taktirde haklarında yasal işlemlerin başlatılacağı hususunun bir yazı ile bildirildiği belirtildi.

Açıklama yazısı

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının 7 Mayıs 2009 tarihli 4531 sayılı yazısı gereği, mahallinde yapılan tetkikte, Başkanlığımız İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzce düzenlenmiş İskele Belgesi'ne aykırı olarak anılan yazı eki tespit tutanağında bahsedildiği şekilde; mevcut ve kullanılır durumdaki yapının çarşı katlarında korkuluk, döşeme kaplaması, dış cephe kaplaması yenileme faaliyetleri ile birlikte; mevcut ve kullanılır durumdaki yapının çarşı katlarında korkuluk, döşeme kaplaması, dış cephe kaplaması yenileme faaliyetleri ile birlikte; mevcut galeri boşluklarının kısmen kapatıldığı, son kattan çatı katına çıkan ilave yürüyen merdiven imal edildiği, çarşı bloğuna ait terasa çelik profillerin kurularak kısmen camekan ile kapatıldığı, çarşı bloğu dış cephesinde cam giydirme cepheye ait çelik profillerin yerleştirildiği, 3 bloğu birbirine bağlayan çarşı bloğu mevcut çatı örtüsü altında çelik putreller ile çatı konstrüksiyon kurulduğu, dış cepheye reklam panolarının yerleştirildiğinin tespit edilmesi üzerine inşaat faaliyeti durdurularak binada İskele Belgesi'ne aykırı yapılan tüm faaliyetleri temsilen çarşı binasının teras kısmına mühür atılarak, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunun 12,13,18. Maddeleri ile TCK'nın 184. maddesine göre 8 Mayıs 2009 tarih ve 28/24 cilt/sıra sayılı Yapı Tatil Tutanağı düzenlenerek yasal işlemler başlatılmıştır."
Dünya

Hollandalı Corio'da Akmerkez tedirginliği

Akmerkez'de tamir ruhsatıyla kaçak dükkan yapılıyor!

Akmerkez'e ceza ve mühür gelecek


Geri Dön