07 / 01 / 2025

16 çöp tesisinden, 270 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor!

16 çöp tesisinden, 270 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan verilere göre; Türkiye genelinde 2003 yılında 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısı 2014 yılı (ilk yarısı) itibari ile 76’ya yükseldi. 76 Tesis ile 1010 belediyede 46,5 milyon nüfusa hizmet veriliyor...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan verilere göre; Türkiye genelinde 2003 yılında 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısı 2014 yılı (ilk yarısı) itibari ile 76’ya yükseldi. 76 Tesis ile 1010 belediyede 46,5 milyon nüfusa hizmet veriliyor. 16 çöp tesisinde ise çöpten elde edilen metan gazı ile 270 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bu sayede çöpten elektrik üretilerek doğalgaz tüketimi azaltılıyor ve ekonomiye katkı sağlanıyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ülke genelinde, katı atık bertaraf tesislerinin kurulması, katı atık miktarının azaltılması, geri kazanımın sağlanması, katı atık taşıma giderlerinin düşürülmesi ve gerektiğinde uygun teknolojiye sahip transfer istasyonlarının kullanılmasına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

 

Bakan İdris Güllüce; 2003 yılına kadar 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısının 2014 yılı (ilk yarısı) itibari ile 76’ya yükseltildiğini belirtti. Bakan Güllüce “16 çöp tesisinde ise çöpten elde edilen metan gazı ile 270 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor ”dedi.

 

Afyonkarahisar, Aksaray,  Ankara  (2), Şereflikoçhisar, Antalya, Patara, Manavgat, Kumluca, Aydın, Didim, Kuşadası, Bayburt, Bursa, Bolu, Çanakkale, Gelibolu, Denizli, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul (2), İzmir, Karaman, Kocaeli, Dilovası, Cihanbeyli, Kütahya, Mersin, Silifke, Datça, Göcek, Marmaris, Ortaca, Fethiye, Sakarya, Samsun, Çarşamba, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon-Rize, Yalova, Yozgat, Adana, Amasya, Bitlis, Bergama, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Akşehir, Eskişehir, Iğdır, Zonguldak, Niğde, Çankırı, Tokat (Erbaa), Siirt, Mardin, Kahramanmaraş, Nizip, Tokat (Turhal), İnegöl, Sivas, Bingöl, Kastamonu, Malatya, Nevşehir, Balıkesir, Pasinler (Erzurum) ve Giresun Katı Atık Bertaraf Tesisleri ile 46,5 milyon nüfusa hizmet veriliyor.

 

Bakan Güllüce, vatandaşımıza sunulan katı atık düzenli depolama hizmetini giderek artıracaklarını belirterek, 2014 yılı sonuna kadar 80 katı atık düzenli depolama tesisi sayısına ulaşılacağını, böylece hizmet verilen nüfus miktarını 48 milyona çıkaracaklarını, bir yandan katı atıkları çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetirken bir yandan da enerji ihtiyacına katkı sağlayacak şekilde bu alanlardan elektrik üretmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.




Geri Dön