27 / 04 / 2024

1.6 milyar liralık Asrın projesi dün açıldı!

1.6 milyar liralık Asrın projesi dün açıldı!

Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak 1.6 milyar liralık projenin açılışı dün yapıldı. Proje ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Kıbrıs'a taşınacak.



Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak 1.6 milyar liralık projenin açılışı dün yapıldı. Proje ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme ve zirai su ihtiyacını karşılayacak. Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak. Kalan 37 milyon metreküp su ile de zirai sulama yapılacak. 


Rumlar'a da verilebilir Dört yılda tamamlanan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada'ya ulaştı. 


Proje ile KKTC'de 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor. İlk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak. Büyük bir su sıkıntısı yaşayan Kıbrıslı Rumlar'dan da talep gelmesi halinde, Türkiye'den giden suyun Güney Kıbrıs'a verilmesi de gündeme gelebilecek. 


Bugün


Geri Dön