29 / 04 / 2024

17 bankadan 9’u kömür projelerini finanse etmeyecek!

17 bankadan 9’u kömür projelerini finanse etmeyecek!

Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımları mercek altına alan rapora göre, 2022’den bu yana bir banka daha yeni kömür projelerini finanse etmeyeceğini açıkladı ve rakam 9’a yükseldi.



İklim için 350 Derneği, ilkini 2022 yılında yayımladığı Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliği uygulamalarını 5 ana başlıkta incelediği “Türkiye’deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı” Raporu’nda bankaların son 1 yılda bu alandaki faaliyetleri değerlendirdi.

Ekonomim.com’dan Didem Eryar Ünlü’nün konuyu işlediği köşe yazısı şöyle: Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımların analiz edildiği rapora göre, 2022’den bu yana bir banka daha yeni kömür projelerini finanse etmeyeceğinin duyurusunu yaptı, üç banka 2030-2040 yılları arasında mevcut kömür portföylerini terk edeceğini belirtti, iki banka daha 2050’ye kadar portföylerini net-sıfır karbon emisyonu hedefine uygun hale getireceğini duyurdu.

İklim için 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal; “Kampanyamızın temel hedeflerinden ilki, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını kamuoyuyla paylaşmalarıdır” ifadesini kullandı.

HEDEF TARİH VERİLMESİ ŞART

Baysal şunları söyledi: “Var olan fosil yakıt yatırımlarının sona erdirilmesi ve sıfır salım için hedef tarihleri ilan etmeleri de; iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir şarttır. Elbette daha yaşanabilir bir dünya için fosil yakıtlardan çıkışı yenilenebilir enerjiye geçiş takip etmelidir. Bankaların, yenilenebilir enerji projelerine yatırımları çözüm için büyük katkı verecek, enerji sektörünün değişimine hız kazandıracaktır.”

Raporun hazırlanış sürecinde bankaların 2022 entegre yıllık raporları, 2022 yıllık raporları, sürdürülebilirlik rapor ve sunumları, CDP (Carbon Disclosure Project) sonuçları ve Sustainalytics ESG derecelendirmeleri mercek altına alındı.

17 bankadan 9’u kömür projelerini finanse etmeyecek!

BANKALARIN KARNE SONUÇLARI

Fosil yakıt yatırımları, net sıfır hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları ESG derecelendirmelerinin değerlendirildiği 2023 raporunda yer alan bilgilere göre, 2022’den bu yana;
1 banka daha (TEB) yeni kömür projelerini finanse etmeyeceği açıklamasını yaptı,
3 banka (Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB) 2030-2040 arasında mevcut kömür portföylerini sona erdireceklerini açıkladı,
2 banka daha (Vakıfbank ve TSKB) 2050’ye kadar portföylerini net-sıfır karbon emisyonu hedefine uygun hale getireceklerini duyurdu.
Bu gelişmelerle birlikte rapora konu olan 17 bankadan 9’u kömüre hayır derken (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, İş Bankası, QNB Finansbank, YKB, TEB, TSKB), 10’u ise (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, Halk Bankası, İş Bankası, YKB, TEB, Vakıfb ank, TSKB) net sıfır hedefine uygun hareket edecekleri taahhüdünde bulundu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön