28 / 04 / 2024

Kömür işletmelerine güneş ve rüzgar enerjili sistem geliştirildi!

Kömür işletmelerine güneş ve rüzgar enerjili sistem geliştirildi!

Kömür işletmelerine güneş ve rüzgar enerjili sistem geliştirildi. Yozgatlı inşaat ustasının, güneş paneli ve de varilden kurduğu rüzgar gülünden enerji üreten sistem, Sorgun ilçesindeki kömür madeninin enerji ihtiyacı için denenecek...



Yozgatlı inşaat ustasının, güneş paneli ve varilden yararlanarak kurduğu rüzgar gülünden enerji üreten sistem, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nin Sorgun ilçesindeki kömür madeninin enerji ihtiyacını karşılaması için denenecek.


İşletmenin mühendisleri, Mutafoğlu Mahallesi'nde oturan ilkokul mezunu inşaat ustası Veysel Narin'in (48), evinin çatısına 5 metrekarelik güneş paneli ve bahçesine de 9 metrelik direğe eski varillerden kurduğu rüzgar gülü panelini yerinde inceledi.


Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, gazetecilere, geçen hafta Narin'i evinde ziyaret ederek, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığı rüzgar gülü sistemini incelediklerini söyledi.


Sistemin benzerinin kömür işletmelerinde de kullanılabilirliği hakkında bilgi aldıktan sonra elektrik mühendislerini görevlendirdiğini ifade eden Coşkun, inceleme yapan mühendislerin, sistemin geliştirilerek, işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılaması amacıyla kullanabilirliği noktasında olumlu rapor verdiğini ifade etti.


Coşkun, projede Narin'e de görev verileceğini belirterek, yenilikçi fikirlerin desteklenmesini ve bunun ülke ekonomisine kazandırılmasını amaçladıklarını belirtti.


Kömür madenlerindeki enerji ihtiyacının daha ucuz maliyetle karşılanması noktasında yapılan incelemelerin ardından uygulama aşamasına geçileceğini bildiren Coşkun, sistemin uzman ekip tarafından Yozgat’taki işletmeden başlamak kaydıyla tüm işletmelerde uygulanabileceğini kaydetti.


- Önemli enerji şirketleri de ilgileniyor


Yozgatlı inşaat ustasının güneş paneli ve eski varilden yararlanarak evine kurduğu rüzgar gülünden elektrik üreten sistemle pek çok önemli şirketin ilgilendiğine işaret eden Coşkun, enerji konusunda deneyimli uluslararası bir şirketten sistemin uygulaması ve yaygınlaşması aşamasında destek talebi geldiğini vurguladı.


Coşkun, şunları söyledi:


"Enerji maliyetinin ülkemizde düşürülmesi amacıyla başlattığımız bu çalışmaya destek talebinde bulunan enerji şirketi, tıpkı çatılarda bulunan güneş enerjili ısıtma sistemleri gibi güneşten enerji üreten sistemlerin yaygınlaşması için gerekli desteği vereceği yönünde bize bilgi verdi. Bu tür destekler bizleri memnun ediyor, güç veriyor. Amacımız, sistemin yaygınlaşması. İnşallah ilk etapta kömür işletmelerimizde daha sonra etrafta bulunan konutlarda, işletmelerde uygulayarak sistemin yaygınlaşmasına öncülük edeceğiz. Düşük maliyetle enerji üretmenin yanı sıra böylesine önemli bir projenin Yozgat'tan başlayarak Türkiye'ye yayılması benim için ayrıca bir mutluluk kaynağı. Mühendislerimiz gerekli incelemeleri yaptı, inşallah çalışmalar neticelendiğinde hep birlikte sonucu göreceğiz."


AA


Geri Dön