Sektörel

17 maddede sitelerde aidat paylaşımı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "17 maddede sitelerde aidat paylaşımı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

1. Sitelerde hukuki anlamda “aidat” kavramı yoktur, “gider avansı” vardır.

2. Sitelerde aidat kavramı, gider avansının sosyo-ekonomik döngünün aylık olmasından dolayı kullanılmaktadır.

3. Sitelerde yönetime katılım resen olduğundan, gider avansı ödemleri, sanılanın aksine ayrıca özel bir  tebligat da gerektirmemektedir.

4. Gider avansının miktarı kat malikleri kurullarında belirlenirken, giderin paylaşım usulü ise Yönetim Planında belirlenmiştir.

5. Yönetim Planı, Kat Mülkiyet Kanunu madde 12,14 ile zamanın malikleri 5. tarafından oy birliği ile imza altına alınıp, tapu idaresine tescil ile hukuki değer kazanmış ilk kurul tutanağıdır.

6. Gider avansı ile hüküm Kat Mülkiyet Kanunu madde 20-de hükme bağlanmıştır.

7. Kanun, bu konuyu emredici hükümlerden ziyade, yönetim planındaki 
karara/hükme atıfla kat maliklerine/yönetim planına bırakmıştır, ancak bu konuda yönetim planında bir hüküm konmamış olması ihtimaline karşın da bir düzenleme yapmıştır.

8. Gider avansları, bağımsız bölümlere ; giderin türüne göre eşit, m2 , arsa payı olarak  karma veya hepsi birden tek bir endekse göre karara bağlanmış/ yönetim planına dikte edilmiş olabilir,  bu dikte yönetim planının bağlayıcılığına dahil olur.

9. Yönetim planı oluşturulurken, tavsiyemiz; tüm gider paylaşımlarının arsa payı olarak  yapılmasıdır, sonuçta ortak alanlar bağımsız bölümler arsa payı ile bağlıdır.

10. Kat malikleri gündemli veya gündemsiz; olağan veya olağanüstü  bir toplantı ile yönetim planına dikte edilip, değişikliğin  tapuya şerhi yapılmadıkça yönetim planında mevcut paylaşımı uygulayamaz.

11. Bu tip bir uygulamanın KMK 20 (icra takibi) , 22 (kanuni ipotek),  25 (mülkiyetin devri) gibi gider avansı yaptırımlarında karşılığı yoktur.

12. Hiçbir malik hizmet almadığı gerekçesi ile gider avansını ödemezlik, hiçbir yönetim gider avansını ödemiyor diye hizmeti kesemez.

13. Kat maliki gider avansının varlığına itiraz edemez, miktarına edebilir.

14. KMK madde 37 son fıkra tam anlamıyla uygulanmış ve süreç mevzuata uygun yürütülmüşse, malik gider avansının miktarına da itiraz edemez.

15. Gecikme tazminatı, gider avansının cari miktarıdır, faiz değildir.

16. Yönetimler gecikme tazminatı dahil, herhangi bir malikten gider avansını kurul oybirliği kararı olmadan silemez, ön ödeme de indirim yapamaz.

17. Sitelerdeki  uygulamalar hakime taşınıncaya kadar mevzuat kolaylığında, sonrasında ise hukuk zorluğundadır.
 

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı


www.konutsitesiyonetimi.com

20 maddede site yönetim felsefesi!