30 / 04 / 2024

17 milyon sokak lambasını LED lambalara dönüştürme projesi ihaleleri bekliyor!

17 milyon sokak lambasını LED lambalara dönüştürme projesi ihaleleri bekliyor!

Türkiye, sokak aydınlatmasına her yıl 1 milyar 500 bin lira ödüyor. Mevcut 17 milyon sokak lambasını LED lambalara dönüştürme projesi ihaleleri bekliyor. 5 yıllık uygulamaları ve 4 milyar lirayı bulacak dönüşümün gerçekleşecek...



Türkiye, sokak aydınlatmasına her yıl 1 milyar 500 bin lira ödüyor. Mevcut 17 milyon sokak lambasını LED lambalara dönüştürme projesi ihaleleri bekliyor. Sektör temsilcileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gelecek 5 yıllık uygulamaları ve 4 milyar lirayı bulacak dönüşümün gerçekleşmesini bekliyor. Yakın zamanda gerçekleşecek ihaleye bir çok firma talip. Bakanlığın planına göre 5 yü boyunca elde edüen enerji tasarrufu, Türkiye'deki sokak lambalarının LED'e dönüşümünün maliyetini karşüayacak. Böylece ekstra kaynak harcamadan 600750 milyon liralık kaynak yaratılarak, dönüşümü tamamlanması planlanıyor. Sağlanacak tasarrufla 5 yüda 4 milyar liralık kaynağın açığa çıkması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Philips üe ortaklaşa gerçekleştirdiği püot projesiyle  Ankara  İnönü Bulvarı'nda bulunan 46 adet sokak lambası armatürü LED armatürler üe değiştirdi. 


Türkiye'deki ük kontrol sistemine entegre yol aydınlatma pilot projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Philips Türkiye CEO'su ve Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Göktuğ Gür, şunları anlattı: "Sadece armatür değişimi üe yüzde 41 enerji verimliliğine ulaştık. Sistemde bulunan ayarlama özelliği devreye alındığında bu oranı yüzde 75'lere çıkarmak da mümkün olacak. Bunun yanı sıra, sisteme entegre kontrol sistemi sayesinde armatürler 24 saat izlenebüir, uzaktan kontrol edüebilir, ayarlanabilir ve arızalar anında tespit edilebüir hale geldi." Gür, LED çözümlerinin teknolojik altyapıyı değiştirme ve yeni kablolama işlemlerine ihtiyaç duyulmadan, hali hazırdaki aydınlatma sistemlerine entegre edüen bir yapıya sahip olduğunu belirtti. 


'Kentsel dönüşümle konutlarda LED yaygınlaşabilir' Vestel LED Aydınlatma Satış ve Pazarlama Müdürü Tunç Göz, özellikle kamusal alanlarda LED aydınlatmanın zorunlu hale getirilmesiyle birlikte bu alanda çok büyük bir potansiyelin hayata geçeceğini söyledi. Enerji Bakanlığı'nın sokak aydınlatmasında LED dönüşümü püot projesini çok olumlu bir adım olarak gördüklerini bildiren Göz, "Türkiye'nin toplam aydınlatmasını düşünürsek 6 müyon adetlik armatürde her yü yaklaşık 600 müyon liralık bir tasarruftan bahsediyoruz" dedi. 


LED sokak aydınlatma armatürlerini Manisa Vestel City'de ürettiklerinin belirten Göz, Türkiye'de üretim yapıyor ve müşterilerimize Türk malı ürünler sunduklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm projelerinin, ülkenin LED aydınlatma dönüşümü için büyük bir potansiyeli ortaya çıkaracağını belirten Göz, kentsel dönüşüm ile konutlarda LED aydınlatma kullanımının Türkiye'de iyice yaygınlaşacağını öngördüklerini belirtti. 


SELENAY YAĞCI / Dünya Gazetesi 


Geri Dön