26 / 11 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde ayakların montajında sona yaklaşıldı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde ayakların montajında sona yaklaşıldı!

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Arıoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arıoğlu, köprünün ayaklarının montajının kritik bir süreç olduğunu söyledi.




Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Arıoğlu ile 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında yaptığı değerlendirmeleri kaleme aldı. İşte o yazı...

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesini üstlenen Yapı Merkezi-Limak-Daelim- SK(Kore) konsorsiyumunun kurduğu “Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş.” yönetimi, COVID- 19 süreci başladığında Ulaştırma Bakanlığı’na sordu:

- İnşaatta çalışmayı sürdürmemizin bir sakıncası var mı?

Bakanlık, Bakanlar Kurulu’nda oluşan bakış açısıyla yanıt verdi:

-Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulu’nun belirlediği tüm kurallara harfiyen uyarak çalışmaya devam edebilirsiniz.

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Başkan Yardımcısı Başar Arıoğlu ve yönetim ekibi durumu değerlendirip, çalışma kurallarını belirledi:

- “Ben ailemi görmek istiyorum, şantiyeden bir süre izin almak istiyorum” diyene kapı açık. Yalnız, geri döndüğünde 14 gün karantinada tutulacak. Şantiyede konaklayan personele virüs bulaşmasını önlememiz gerekiyor.

Şantiyedeki konaklama birimlerindeki yoğunluğu azaltma adımı atıldı:

- Çevrede oteller kiraladık. Personelimizin bir bölümünün otellerde konaklaması daha doğru olacak.

2 bin kişinin köprü şantiyesinde görev yaptığı şirkette beyaz yakalılar için de şu iş temposu kurgulandı:

-Beyaz yakalı personele “3 hafta çalış, 3 hafta izin yap” şeklinde bir takvim planladık. 3 haftalık iznin 14 günü karantina dönemi olacak.

Başar Arıoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesindeki COVID-19 süreci çalışma temposunu NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol ev sahipliğinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Astay Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’ın katıldığı görüntülü sohbette anlattı.

Arıoğlu, köprünün ayaklarının montajının kritik bir süreç olduğunu belirtti:

- Ayakların montajı, işin tamamlanma sürecinin belirleyici bölümlerinden biri. Bir aksama olmadan takvime uygun yol aldık.

Bu noktada projede Hindistan’dan gelen kaynakçıların görev yaptığını bildirdi:

- Kaynak işinin en yoğun döneminde 1200 kaynakçı görev yaptı. Şu anda 850 kaynakçı görev yapıyor. Bunların 150’si Hintli kaynakçı.

150 Hintli kaynakçıyı duyunca merak ettim:

- Türkiye’de kaynak ustası yeterli değil mi? Neden Hindistan’dan kaynakçı getirildi?

Yanıtladı:

-Köprü işinde çok üst düzey, endüstriyel kaynak yapılıyor. Projenin çelik konstrüksiyon bölümünde alt yüklenicimiz Handar adlı şirket. Kaynakçıları o şirket getirdi. Ülkemizde endüstriyel kaynak işinde sertifikası olan kaynakçı yetersizliği söz konusu sanıyorum.

Köprünün ayaklarının montajında sona yaklaşıldığını kaydetti:

- Ayakların montajı temmuz ayı sonunda tamamlanır. Hintli kaynakçılar da temmuz sonunda ülkelerine dönecek. İnşaat şu anda takvime uygun yürüyor.

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında Hintli kaynak ustasına ihtiyaç duyulması, mesleki eğitimin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in “İstihdam odaklı mesleki eğitim” yaklaşımı, “mesleki eğitim merkezleri” nin yaygınlaşması, Hintli kaynakçıya ihtiyacı ortadan kaldırır mı?

1915 Çanakkale Köprüsü için 2.5 milyar Euro’luk ihale!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün son çelik blok montajı yapıldı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün çelik kuleleri tamamlanıyor!


Geri Dön