22 / 11 / 2024
fuzul

1915 Çanakkale Köprüsü'nde ayaklar yükseliyor!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde ayaklar yükseliyor!

Yapımına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde ayaklar yükselmeye devam ediyor. Köprü ayakları 7'nci blokların da tamamlanmasıyla 50 metre yüksekliğe ulaştı.




Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında inşaatına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kırmızı beyaz renkleriyle Türk bayrağını, 318 metrelik yüksekliğiyle de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni simgeleyen ayakları, yükseliyor.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde ayaklar yükseliyor!

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; köprü ayakları 7'nci blokların da tamamlanmasıyla 50 metre yüksekliğe sahip oldu. Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılını simgeleyecek orta açıklığı 2023 metre uzunluğa sahip olacak köprü, 'dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü' olacak.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde ayaklar yükseliyor!

18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapılması amacıyla ilk olarak Gelibolu'da Sütlüce, Lapseki'de ise Şekerkaya mevkileri arasında uzun süre denizde sondaj çalışmasında bulundu. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla 2023 metrelik ayak açıklığıyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında bulunan Gelibolu ilçesi Sütlüce bölgesinde şantiye kuruldu. 2'si Türk, 2'si Kore olmak amacıyla toplam 4 firma tarafından bir arada yapılan köprünün ayaklarının deniz içerisinde yer alan temelinden meydana getirecek her biri neredeyse futbol sahası büyüklüğüne sahip 2 kule kesonu kuru havuzda inşa edilirken, bir yandan da köprünün deniz altındaki temelinin zemin iyileştirilmesi için Avrupa yakasında 192, Asya yakasında 165 olmak üzere toplam 357 adet 2,5 metre çapında demir kazık denize çakıldı.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde ayaklar yükseliyor!

ÇEVRE HASSASİYETİ

Çevreye karşı da hassas davranılıp, köprü ayakları için kazık çakıldığı su altı gürültüsünden olumsuz etkilenmemesi için dürbünle gözlemde bulunan görevliler, yunusların alana 500 metreden fazla yaklaştığını tespit ettiği yerlerde çalışmalar durduruldu. Köprünün ayaklarının oturacağı deniz tabanında yer alan ve Akdeniz'de koruma altında olan 'Pinna nobilis' türü yaklaşık 1000 midye, zarar görmesin diye dalgıçlar tarafından toplanıp denizde güvenli bölgeye götürüldü.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde ayaklar yükseliyor!

2019'DA AYAKLAR YÜKSELMEYE BAŞLADI

Kuru havuzda bulunan kule kesonlarının inşası ile deniz içerisine kazıkların çakılmasına başlandı. Daha sonra deniz içerisinde yer alacak 74x 83 metre boyutlarında, 15 metre yüksekliğinde ve 51 bin 186 ton ağırlığında yer alan kule kesonları törenle, kuru havuzdan ıslak havuza alındı. Köprünün ıslak havuzda yer alan kule kesonlarında, çelik şaft montajı tamamlandı. Geçtiğimiz Mayıs ayında ise, kule kesonları denize batırıldı. Kule kesonlarının denize batırılma işlemine 24 saat boyunca devam etti. Daha sonra 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Avrupa ve Asya yakası kule kesonları üzerinde ayaklar yükseliyor.

 1915 Çanakkale Köprüsü nde ayaklar yükseliyor!

AYAKLARIN YÜKSEKLİĞİ 50 METREYE ULAŞTI

Deniz içerisinde 318 metrelik köprü kulesinden meydana getirilecek kırmızı renge boyalı 4 kule bloğu, Temmuz ayında Gelibolu Sütlüce'deki köprü şantiyesinden meydana geldi. Ağustos ayında ise, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin simgesine sahip olacak 318 metrelik ayakları meydana getirecek ilk bloklar, kule kesonları üzerinde yer aldı. Eylül ayında da kule kesonları üzerine ilk blokların yerleştirilmesiyle yükselmeye başlayan ayaklar arasına bağ kirişi montajı yapıldı. Gelinen son noktada Gelibolu ve Lapseki yakasındaki kesonlar üzerine, 7'nci bloklar yerleştirildi ve ayakları 50 metre yüksekliğe sahip olacak.


Geri Dön