25 / 11 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nün dev keson temelleri tamamlandı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün dev keson temelleri tamamlandı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün en önemli noktaları arasında bulunan ve her iki yakada denizde kalacak ayakların dev keson temellerinin yapımı tamamlandı.





Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle simgelerin köprüsü olacak olan "1915 Çanakkale Köprüsü"nde her iki yakada denizde kalacak ayakların dev keson temellerinin yapımları tamamlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Avrupa yakasındaki kuru havuzlarda imal edilen 83,30x74 metre ebatlarında olan dev iki keson, denizde sabitlenecekleri noktalara yüzdürülmeyi bekliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, ülkenin prestij projesi olarak nitelendirilen köprü çalışmalarında, Avrupa yakasındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi ile Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinin Şekerkaya mevkisinde kara faaliyetleri devam ediyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIKLI ASMA KÖPRÜSÜ UNVANINI ALACAK

Bölgeye kurulan her iki yakadaki şantiye alanında köprünün ayaklarının denk geleceği noktalardaki kara derinleştirme çalışmalarında görev yapan ekipler, vardiyalı olarak 24 saat mesai yapıyor.

Uluslararası bir koridorun tamamlayıcısı konumunda bulunacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa'dan gelip, Türkiye'nin batısına gidecek olan sürücüler tarafından da yoğun olarak kullanılacak.

Köprünün en önemli noktaları arasında bulunan ve her iki yakada deniz dibinde kalacak temel noktaları oluşturan keson temellerin imalatı da tamamlandı.

Kesonların sabitlenecekleri temel noktalara yüzdürülmeden önce imalatlarının gerçekleştirildiği Avrupa yakasında çelik halatlarla sabitlenip bulundukları alana götürülecekleri zaman beklenmeye başlandı.

Her biri 83,30x74 metre ebatlarında olan kesonlar, tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak köprünün yükünü omuzlamayı da bekliyor.

Keson alanının suyla doldurulmasının ardından şantiye alanındaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Kesonların üst kesimlerinde çalışmaya devam eden işçiler, burada hazırlanan özel köprüden geçerek faaliyet bölgelerine ulaşabiliyor.

BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kule keson temellerin oturacağı deniz tabanında zemin iyileştirmesi için 194 adedi kuzey kulede, 165 adedi güney kulede olmak üzere toplam 359 adet 2,5 metre çapındaki çelik kazık çakımı yapıldı. Güney kulede 18 Mart 2018 tarihinde başlanan çalışmalarda bugüne kadar 165 adet kazığın tamamı, 194 adet kazığın çakılacağı kuzey kulede ise bugüne kadar 183 adet kazık çakımı tamamlandı.

Islak Havuz İskele inşaatında ise Asya ve Avrupa'da ankraj imalatları sürüyor. Asya Kule temeli için çakıl ve yataklama çalışmaları da tamamlandı.

Projenin başlangıcı olan Malkara Kavşağı ile Koru Dağı arasındaki kesimlerde toprak işleri ve sanat yapıları çalışmalarına başlandı.

Tabliye ve kule rüzgar testlerinde tekil olarak tespit edilen kesitlerin bütünlük içinde tüm köprü kesitini temsil eden model üzerinde aerodinamik davranışın doğrulanması ve üç boyutlu modelin getirdiği faydayla rüzgar ve köprü etkileşiminin önemli değişikliklere sebep olup olmayacağının belirlenmesi için Çin'deki South West Jaotong Üniversitesi Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde 11 Eylül 2018'de 1/190 ölçek model üzerinde düzgün ve türbülanslı akımda, saatte 72, 162 ve 299 kilometre/hız rüzgar hızlarında kule ve tabliyelerinin servis koşullarındaki davranışlarının testleri de yapıldı.

Projede görevli olan 75 karayolları personelinin yanı sıra müşavir teşkilatında 103, yüklenici bünyesinde 568'i mühendis olmak üzere toplam 2 bin 919 personelle birlikte 165 adet iş makinesi çalışıyor. Projede ayrıca, 68'i köprü, 20'si yol yapımında olmak üzere toplam 88 alt yüklenici bulunuyor.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak olan Çanakkale Köprüsü tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak.

Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı-beyaza boyanacak. Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek biçimde yapılacak.

Çanakkale Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına inşa edilecek köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsü olarak hizmete açılacak.

2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması planlanıyor.

"2x3" şeritli olacak köprünün tabliyesi ise yaklaşık 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yüksekliğe sahip olacak. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım 
amacıyla kullanılacak olan yürüme yolları yapılacak. Köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu yapılacak.

18 Mart 2022 tarihinde tamamlanarak hizmete açılması planlanan köprü, yap-işlet-devlet modeliyle "Daelim-Limak-SK EC-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi" tarafından yapılacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatında son durum!


Geri Dön