1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgara dayanıklılığı ölçüldü!
1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgara dayanıklılığı Çin'in Southwest Jiaotong Üniversitesi'nde ölçüldü. Projenin Tam Model Rüzgar Tüneli testine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da katıldı.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün Tam Model Rüzgar Tüneli testi Çin'in Southwest Jiaotong Üniversitesi'nde yapıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın da katıldığı testte projenin rüzgara dayanıklılığı ölçüldü.
Testler tamamlandı
1915 Çanakkale Köprüsü'nün, düzgün ve türbülanslı akımda, saniyede 20 metre (saatte 72 kilometre), saniyede 45,4 metre (saatte 162 kilometre) ve saniyede 83 metre (saatte 299 kilometre) rüzgar hızlarında kule ve tabliyelerinin servis koşullarındaki davranışlarının izlendiği test başarıyla gerçekleşti.
Bakan Turhan, kesit ve kule rüzgar testleri öncesinde açıklama yaptı. Çin'in en eski üniversitesi olan Southwest Jiaotong'un 1896'dan beri ulaştırma, inşaat ve maden mühendisliği alanlarında dünyanın en iyi ve kaliteli eğitimlerini verdiğini vurgulayan Turhan, üniversitenin Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezinin dünyanın en büyük rüzgar tünel laboratuvarına sahip olduğunu söyledi.
18 Mart 2022'de hizmette
Dünyanın en büyük ana açıklıklı asma köprüsünü Çanakkale Boğazı'na inşa ettiklerini hatırlatan Turhan, projeyi hedeflendiği sürede tamamlayıp hizmete açacaklarını kaydetti. Turhan, 2023'te tamamlanması planlanan projenin, 18 Mart 2022'de hizmete açılacağını müjdeledi.
3 aşamalı rüzgar testinin birincisinin Kanada'da, ikincisinin Danimarka'da yapıldığını anımsatan Turhan, köprünün üçüncü aşaması için Çin'e geldiklerini söyledi. Turhan, yaklaşık 4 aylık çalışma sürecinden sonra 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, tam kesit rüzgar tünel testinin yapılacağını bildirdi.
Çinli firmalara çağrı
İki ülke arasında ilişkilerin güçleniceğine vurgu yapan Turhan, "Ülkemizde yeni planladığımız projelerde Çinli firmalarla beraber olmak en büyük arzumuzdur." şeklinde konuştu. Turhan, özellikle ulaştırma projelerinde yetişmiş insan gücü ve müteahhitlik firmalarının, Türk firmalarla ortaklaşa dünyanın birçok ülkesinde iş yapma fırsatlarının araştırılabileceğini belirtti.