1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatında çalışmalar tam gaz!
Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşaatına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde inşaat çalışmaları tam gaz devam ediyor.
Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşaatına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ait çelik yapıların üretilmesinde binlerce işçinin görev aldığı belirtildi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" şeklinde açıklanan proje için Asya yakasında yer alan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasındaki Gelibolu Sütlüce konumlarındaki şantiyelerde 649'u mühendis olmak üzere 5 bin kişilik ekiple yoğun bir çalışma sürdürülüyor.
1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki, ağırlığı 105 bin tona ulaşan kalıcı çelik yapıların da üretimi Bursa Gemlik'teki ve Kocaeli Gölcük'teki Çimtaş fabrikalarında yapılıyor. Yaklaşık 3 senedir yoğun çalışmalara sahne olan fabrikalardaki işçilerin 2 bini aşkını yalnızca köprü projesiyle ilgili çalışıyor.
Çelik şaft, ankraj bloğu ve çelik kule imalatının da gerçekleştirildiği tesislerde, köprüdeki araçlar için geçiş yolu olacak olan tabliye bloklarının çalışmaları da hız kesmiyor.
Gemlik'te tabliyeler için üretiminde sona gelinen paneller, firmanın Gölcük'te yer alan tersanesine gönderiliyor. Burada gerçekleştirilen blok teşkili ve deneme çatımınından sonra Çimtaş'a ait, kendi yapımı olan "GMK-1" adlı dinamik pozisyonlama sisteminin bulunduğu gemiyle montaj sahasına götürülüyor.
Çeliğin yanı sıra başka malzemelerin de kullanıldığı, her birinin 45 metre genişliğe sahip olduğu, 48 metre uzunluğundaki ve 700 ton ağırlığı bulunan 153 bloktan meydana gelen tabliyeler, Singapur bayraklı, 106 metre uzunluktaki "Asian Hercules-III" adlı yüzer vinçle yerlerine yerleştirilerek sağlam hale getiriliyor.
Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü
Özellikleri sebebiyle "simgelerin köprüsü" şeklinde nitelendirilen, mühendisliğinde yer verilen ince ayrıntılarla dikkat çeken, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" ünvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü senesi için anlamlandırılarak 2023 metre şeklinde yapıldı.
Köprüdeki kule bağlantılar ve unsurlar da Türk bayrağındaki renklere atıf yapılarak kırmızı ve beyaz olarak tasarlandı. Her iki yakada kulelerin üst kısımları, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edeceği şekilde olacak.
İki ayak aralığına ek olarak 770'er metrelik yan açıklıklara sahip olacak olan, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak.
"2x3" şeritle hizmet sunacak köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip şekilde tasarlandı. Tabliyenin her iki tarafında da yapılacak olan yürüme yolları, bakım onarım için kullanıma sunulacak.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü olan 18 Mart 2022 tarihinde hizmete sunulması öngörülüyor.
Kanal İstanbul'un temeli 4 gün sonra atılıyor!
İstanbul'da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!