Ulaşım

1915 Çanakkale Köprüsü'nün tabliye montajında sona yaklaşıldı!

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşası süren, Boğaz'ın gerdanlığı olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 67'sinin montajı bitirildi. 

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşası süren, Boğaz'ın gerdanlığı olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 67'sinin montajı bitirildi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" şeklinde belirtilen 1915 Çanakkale Köprüsü için Asya yakasında yer alan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında bulunan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde Karayolları Genel Müdürlüğü personellerinin yanı sıra 649'u mühendis 5 bin 95 kişiyle yoğun şekilde çalışmalar sürdürülüyor. 

ÇİMTAŞ firmasının Bursa'nın Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarda ürettiği her biri yaklaşık 700 ton ağırlığa sahip tabliye blokları belirlenen yerlere sırayla koyuluyor. 

Çalışma çerçevesinde iki kule arasında 67 tabliyenin montajı tamamlandı. Kalan 20 tabliyenin montajının yapılması için çalışmalar hız kesmeden sürüyor. 

Her biri 45 metre genişliğe sahip, 48 metre uzunlukta olan mega tabliye bloklarının yerlerine monte edilmesiyle köprüde araç geçişinin yapılacağı yol büyük ölçüde bitirildi. 

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, toplam uzunluğu 2023 metre olacak olan tabliye yolunu yaklaşık 100 metre yükseklikten inceledi. Çalışmaların bitirilmesiyle Avrupa ve Asya kıtası, Çanakkale Boğazı'nda ilk defa birbiriyle bağlanacak. 

Gece ve gündüz çift vardiya ile çalışılan montaj işlemi süresince bazı günlerde Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatılıyor. Diğer günlerde ise belirlenen bölgelerde gemi trafiği tek yön olarak yapılıyor. 

- Otoyol çalışmaları

Otoyol çalışmaları çerçevesinde proje başlangıcı olan Malkara Kavşağı ile Umurbey beldesindeki Çanakkale Kavşağı arasındaki 83,4 kilometre uzunluktaki kesimde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmalarına devam ediliyor. 

Bölgedeki 2 betonarme yaklaşım viyadüğü, 2 betonarme viyadük, 39 üst geçit, 6 hidrolik köprüsü, 5 alt geçit köprüsü,  40 alt geçit ve 227 menfez, 4 kavşak yapıldı. Ayrıca, bir köprü, 4 otoyol hizmet tesisi, 4 üst geçit, bir kutu menfez, 2 bakım işletme merkezi, 8 kavşak, 5 ücret toplama istasyonu için çalışmalar da devam ediyor. 

- Köprünün açılışı 18 Mart 2022'de

Özellikleri kapsamında "simgelerin köprüsü" şeklinde nitelendirilen, mühendisliğindeki ince ayrıntılarla dikkat çeken, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" ünvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü senesine atıfla 2023 metre şeklinde tasarlandı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklere sahip olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde inşa edilecek. 

İki ayak aralığına ek olarak 770'er metrelik yan açıklıklar, 365 ve 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın gerganlığı 4 bin 608 metre uzunluğa ulaşacak. 

"2x3" şeritle hizmet sunacak olan köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklikte. Tabliyenin her iki tarafında yapılacak olan yürüme yolları, bakım onarım için kullanıma sunulacak. 

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönüm sebebiyle 18 Mart 2022 tarihinde hizmete alınacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün son tabliyesi geldi!