01 / 05 / 2024

1929 yılında binalaşmanın nedeni ve en çok tecih edilen ilçe!

1929 yılında binalaşmanın nedeni ve en çok tecih edilen ilçe!

1929 yılında ki belediye istatistiklerine göre bina inşaatı yüzde 30-35 artmış.En çok inşaat ruhsatını veren belediyede Beyoğlu Belediye'siymiş. Servet sahiplerinin en çok tercihi ise Beyoğlu'ymuş.



Şehrimizde bina inşaatı neden çoğalıyor?


(Şehir işlerine ve iktisadi vaziyete vakıf bir zatın izahatı)


Belediye dairelerince yapılan istatistiklere göre bu seneki bina inşaatı, yüzde 30-35 çoğalmıştır.En çok inşaat ruhsatiyesi veren Beyoğlu belediyesidir.


Müteakıben Beyazıt, Fatih daireleri gelir. En az ruhsatiye tezkeresi kesen daire Anadoluhisarı dairesidir. Şehrin imar faaliyeti Beyoğlu mıntıkasında tekessüf etmiştir. Servet sahibi olanlar, şehrin diğer mıntakalarından ziyade Beyoğlu dairei belediyesinde. Şişli ve Nişantaşı semtlerinde inşaatı tercih ediyorlar. Bu işlere yakından vakıf bir zat, kendisi ile hasbahal eden bir muharririmize demiştir ki:

 -inşaatın son günlerde çoğalması  her şeyden evvel servet sahiplerinin ellerindeki sermayeyi sabit hale ifrağ etmek istemelerinden gelmektedir.

İktisadi müşkülat hala devam ettiği için mütedavil sermaye ile ticaretle meşgul olmaktansa emlak edinerek iradile geçinmeyi tercih ediyorlar.

Bu itibarla, memleketin imarına hizmet etmekle beraber iktisadiyatı itibarilere faideli değildir. Memlekette iktisadi hayat inkişaf ettikten sonra bina inşaatı azalacak.

Akşam Gazetesi 16 Ağustos 1929


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön