Emlakta Nostalji

1933'de İstanbul'da 15 milyon lira değerinde milli emlak varmış!

1933 yılında İstanbul'da hazinenin daha doğrusu devletin 15 milyon lira değerinde milli emlaka sahip olduğu belirtilmiş.

1933 yılında İstanbul'da hazinenin ne kadar milli emlaka sahip olduğu merak edilmiş. O zamana kadar net sayıbelirtilmese de Milli Emlak Müdürlüğü ilk iş olarak bu rakamın belirlenmesi için işe koyulmuş. 

Saraylar, müzelere tahsis edilen binalar hariç, İstanbul'daki milli emlakın değeri 15 milyon lira kadar olduğu tahmin edilmiş.

Söz konusu haber 22 Eylül 1933 yılında Sonposta Gazetesi'nde  ''İstanbul'da ne kadar milli emlak var?'' başlığı altında kaleme alınmış.

İstanbul'da ne kadar milli emlak var

Hepsinin Kıymeti 15 Milyon Tahmin Ediliyor İstanbulda hazinenin, daha doğrusu devletin nekader emlaki
vardır?

Bu, şimdiye kadar kat, bir şekilde tesbit edilmiş değildir. Muntazam bir defteri ve listesi de yoktur. Fakat yeni teşekkül eden Milli Emlak Mudürlüğü ilk iş olarak milli emlakın miktarını ve kaymetini tesbit etmiye karar vermiştir yakında işe başlanacaktır.

Eski hazinesi hassadan ve metruk emlaktan hazineye geçen bu gibi mülkler tesbit edildiktensonrabunlar
satışa çıkarılacaktır. Yalnız devlet müesseselerine lüzumu olan binalar alıkonulacaktır. Saraylar ve müzelere tahsis edilen binalar hariç olduğu halde İstanbul'daki milli emlakın kıymeti 15 milyon lira kadar tahmin edilmektedir.

1939'da Fatih'te iki katlı ev yüzde 8.5 faiz, 8 yıl taksitle satılık!