27 / 04 / 2024

1933'te Kapalıçarşı tamir tartışması! Bu Belediyenin görevi mi, yoksa dükkan sahiplerinin mi?

1933'te Kapalıçarşı tamir tartışması! Bu Belediyenin görevi mi, yoksa dükkan sahiplerinin mi?

1933 yılında şehir meclisindeki münakaşalardan biri de Kapalıçarşı tamir tartışması olmuş. Kapalıçarşı'nın tamir edilmesi, Belediyenin işi mi yoksa dükkan sahiplerini mi? 



1933 yılında Kapalıçarşı'nın tamiri tartışma yaratmış. Vatandaşa göre Kapalıçarşı'nın tamiri Belediyenin görevi iken, bakın ne yanıtlar gelmiş.

KAPALIÇARŞI'NIN TAMİRİ İÇİN 300 BİN GEREKLİ

1933 yılında Kapalıçarşı'nın tamiri için 300 bin lira gerekiyormuş. Ama bu paranın kim tarafından karşılanacağı henüz netleşmemiş. Çünkü halk belediyeni karşılamasını isterken belediyede bu kadar bütçe olmadığı belirtilmiş.

KAPALIÇARŞI'NIN TAMİRİ KİMİN GÖREVİ?

7 Mart 1933 Miiliyet Gazetesi'ndeki haber ''Kapalıçarşı'yı tamir'' başlığı ile kaleme alınmış.İşte o haber...

 Vali Bey bundan sonra Kapalıçarşının tamiri hakkında izahat vererek dedi ki: Heyeti fenniyenin umumi şekilde yaptığı keşfe nazaran 300 bin lira kadar bir paraya ihtiyaç vardır. Bu parayı verecek misiniz? Eğer çarşıyı biz tamir edip, parasını sonra burada ki esnaftan toplayacaksak, karşılığımı bulmak için bütçe encümeni tetkikat yapsın. Eğer para toplanıp sonra tamir edilecekse ona göre hareket edilir. Maamafih hareketi arzdan sonra da çarşı bir defa tamir edilmiş, fakat parası sonra tahsil edilememişti. Bu seferde ayni şekilde tamire kalkarsak parayı gene tahsil edemeyiz. Nerden başlamalı?

Feridun B. söz aldı:
-Kapalıçarşının bedii ve tarihi bir kıymeti yoktur. Belediye burasını tamirle niçin meşgul oluyor?
Tevfik Salim Paşa dedi ki:
300 bin lira ile çarşınım hangi kısmı tamir edilecek? Çarşının eski kıymeti olmasa da burası büyük bir alış veriş yeridir. Eğer yıkılma tehlikesine maruzsa işlelemesine müsaade et-mek mesuliyeti maneviyeyi muciptir. 

Muhittin Bey dedi ki:
Çarşının nereleri tamir edileceğine dair keşifname yapılmıştır. İsterseniz bu keşifnameyi meclise getirelim, görünüz. Fakat bu teferrüatlaheyeti aliyenizi meşgul etmeği doğru bulmadım. Tehlike meselesi ise halledilmiştir.

Cevdet Kerim B.
Cevdet Kerim Bey söz aldı:
-Tanzim edilen keşifname hak- kında malūmat verilirse iyi olur. Belediyenin bu işe 300 bin lira tahsis etmesi kolay değildir.
Neticede heyeti fenniye müdürünün bu hususta gelecek celsede izahat vermesi kararlaştırıldı.


Cevdet Kerim B. Cevdet Kerim Bey söz aldı:
Tanzim edilen keşifname hak- kında malumat verilirse iyi olur. Be- lediyenin bu işe 300 bin lira tahsis etmesi kolay değildir.
Neticede heyeti fenniye müdürünün bu hususta gelecek celsede iza hat vermesi kararlaştırıldı.
6 ay sonra Bundan sonra ruznamenin diğer maddelerine geçildi. Yoğurtlar hakkında tanzim edilen talimatname kabul edildi ve 6 ay sonra tatbiki mu- vafık görüldü. Meclisin çarşamba günü toplanmasına karar verilerek içtimaa nihayet verildi.

1933 yılında Unkapanı Köprüsü 150 bin liraya tamir edilmiş!

Geri Dön