28 / 04 / 2024

1934 yılında İstanbul'da imar için ilk adım atılmış!

1934 yılında İstanbul'da imar için ilk adım atılmış!

İstanbul'un imar çalışmaları için 1934 yılında düğmeye basılmış. Söz konusu proje için Alman ve Fransız uzmanlardan destek alınmış.



Türkiye'nin en kalabalık şehirleri arasında yer alan İstanbul'da 1934 yılında imar çalışmaları yapılmış. Söz konusu çalışmalar kapsamında yabancı uzmanlara başvurulmuş. 

Akşam Gazetesi'nin 1934 yılındaki haberi "İstanbul'un imarı işi için ilk mühim adım atılıyor" başlıklı yazı manşet sayfasında yayımlanmış. Haberde İstanbul'daki imar çalışmaları konu alınmış. 

İstanbul'da yapılacak projenin tün detayları tek tek görüşülmüş, söz konusu imar çalışması için yetkililer düğmeye basmış. Toplantıya katılacak yetkililerin ismi gazetede yayımlanmış. İşte Akşam Gazetesi'nin o haberi:

1934 yılında İstanbul da imar için ilk adım atılmış!

İstanbul'un imarı işi için ilk mühim adım atılıyor

Mütehassısların projelerini tetkik edecek heyet intihap edildi

İstanbul şehrinin imarı için bir plan yapmak üzere açılan müsa bakaya Fransız şehircilik mütehassıslarından M. Agache ve Lambert ile Alman şehircilik mütehassısı M. Ergüz girmiş, bunlar birer rapor ve iptidai proje hazırlayarak şehrimize göndermişlerdi.

Bu raporlarla iptidai proje bir heyet tarafından tetkik edilerek İstanbul'un imarı için yapılacak planın tanzimi üç mütehassistin birine verilecektir.

Bu heyetin başında vali ve belediye reisi Muhiddin bey bulunmaktadır. 
Heyeti teşkil edecek zevat şunlardır:

İstanbul mebusu ve müzeler sabık müdürü Halil, Bursa me busu Refik, üniversite rektörü Neşet Ömer, müzeler müdürü Aziz, esbak nafia vekili mühendis Muhtar, şehremaneti esbak heyeti fenniye müdürü Cevdet, mü- hendis mektebi sabık profesörlerinden limancı Mustafa, mühendis mektebi profesörlerinden su mühendisi Bürhaneddin, mimar M. Deps, Celal Esat, belediye fenHeyet azasından İstanbul mebusu Halil bey işleri müdürü Ziya, belediye imar şubesi müdürü Ziya, belediye harita şubesi müdürü Galip, belediye yol işleri müdürü Nebil, vilâyet sıhhiye müdürü Ali Riza, belediye hıfzıssıha mütehassısı Dr. Zeki, vali muavini Ali Rıza, belediye reis muavinlerinden Nuri ve Hâmit beyler.

Bu zevattan başka beş zalta şehir meclisi azasından intihap edilecektir. Bu zevatı panı riyaset seçecek ve bir zatta güzel sanatlar akademisinden davet edilecektir.

Jüri heyeti vali ve belediye reisi Muhiddin beyin riyasetinde 21 kânunusanide şehir meclisi içtima salonunda ilk ictimaını yapacaktır.

Heyet kararını bildirdikten sonra müsabakayı yapacak mütehassis asıl planını hazırlamak üzere şehrimize gelecektir.

Belediye imar işleri ile meşgul olmak üzere bir imar kalemi teskil etmiş müdürlüğüne eski heyeti fenniye müdürü Ali Ziya bey tayin edilmiştir. Ali Ziya bey mühendis mektebinde hendesei tersimiye, inşaat ve köprücülük derslerini uzun müddet okutmuş, Avrupada tetkikatta bulunmuş kıymetli bir zattır.

İzmir'deki Kültürpark 1936 yılında 1 milyon TL'ye mal olmuş!

Emlakta Nostalji: Büyükada'da 4 bin liraya satılık ev!


Geri Dön