27 / 04 / 2024

İzmir'deki Kültürpark 1936 yılında 1 milyon TL'ye mal olmuş!

İzmir'deki Kültürpark 1936 yılında 1 milyon TL'ye mal olmuş!

İzmir'de 1936 yılında Kültürpark yapılması planlanmış. Söz konusu projenin 6 yıl içinde tamamlanması hedeflenmiş.



İzmir'de meydana gelen yangın felaketinden sonra bölgeye Kültürpark yapılması planlanmış. Kültürpark'ın 6 sene içerisinde tamamlanması hedeflenmiş. Proje kapsamında stadyum, yüzme havuzu, açık tiyatro, tenis yerleri, panayır alanı, inkılap ve sıhhat müzeleri, çocuk bahçesi, dans platformu, gazino, lokanta, köşkler ve benzeri sosyal alanlar yapılacakmış. 

6 sene içerisinde tamamlanması planlanan projenin 1 milyon TL'ye mal olacağı belirtilmiş...

İzmir deki Kültürpark 1936 yılında 1 milyon TL ye mal olmuş!

İşte Akşam Gazetesinde yer alan o haber: 

İzmir'deki Kültürpark 6 senede yapılacak

İçindeki tesisat için bir milyon lira sarfedilecek

İzmir (Akşam) - Yangın yerinde 360,000 metre murabbalık sahada yaptırılacak olan (Kültür park) in inşasına 1 son kanun 936 da törenle başlanacaktır.

Yangın yerinin bütün çirkinliklerini örtecek olan bu park İzmir'in eğlence ve istirahat yerlerinden biri olacaktır.

Dört tarafında birer kapısı bulunacak ve bunun icin de otomobil, motosiklet, at gezintileri ve yaya yürüyecek olanlar için ayrı ayrı yolları olacaktır. 

Bu yollar; Kültür parkın etrafındaki dört medhalin altından geçecek ve Kültür parka girmek istiyenlerin bu nakil vasıtalarından sakınması için hiç bir sebep bırakılmıyacaktır.

Kültür park içinde bir stadyum, bir yüzme havuzu, bir açık tiyatro, tenis yerleri, panayır alanı, inkılâp ve sıhhat müzeleri, çocuk bahçeleri, çocuk otomobil yolu, S. S. C. 1. paviyonu, dans platformu, gazino ve lokanta, eğlence yerleri, köşkler, garaj ve atölye, çeşmeler bulunacaktır.

Yapılan planlara göre Kültür park altı senede tamamlanacak ve bir milyon liraya yakın bir para sarfile vücut bulacaktır. Hükümet yardım ederse bu inşaat daha az bir zamanda bitecektir.

Şimdi moloz yığınından ibaret olan yangın yeri Kültür parkın inşasile bir cennete dönecektir, Plânda numara sırasile yapılması muvafık görülen tesisat ve saireyi bildiriyoruz :

1-Arsıulusal panayırı, 2- Stadyom, 3 İnkılâp müzesi, 4- Genel sıhhatı muhafaza kurulu müzesi, 5 Anografik müzesi, 6. Yüzme havuzu, 7. Çocuk pavyonu, 8 Çocuk otomobil yeri, 9. Açık hava tiyatrosu, 10- S. S. C. 1. pavyonu, 11- Dans platformu, 12-Gazino ve lokanta, 13- Oyun platformu, 14 Eğlence yerleri, 15- Köşkler, 16 Park idare yeri, 17(3,000) kişi için tribünler, 18- Garaj ve atölye, 19 Çiçek partelleri ve çeşmeleri, 20 Parseller, 21 Atlılar için yol, 22 Bisikletliler için yol, 23 Motosikletler için yol, 24- Otomobil için yol.

AKŞAM 1936

Emlakta Nostalji: Büyükada'da 4 bin liraya satılık ev!

Kasımpaşa'daki Liman İşletmesi'nin temeli 1937 yılında atılmış!


Geri Dön