08 / 05 / 2024

1937 yılında yeni sokak isimleri kararlaştırılmış!

1937 yılında yeni sokak isimleri kararlaştırılmış!

1937 yılında sokak isimlerini tedkik eden komisyon işini bitirmiş. Milli telakkilerimize uymayan sokak isimleri değiştirilecekmiş. İstanbul'da yabancı dillere ait sokak isimleri de bu komisyonun çalışmalarıyla değiştirilmiş.



Sokak isimleri kararlaştırıldı.

Şehir meclisi tetkik ettikten sonra katileşecek.


İstanbul'un sokak isimlerini tetkik eden komisyon işini bitirmiştir. Sokak isimleri içinde bugünkü milli telakkilerimize uymayanları vardır. İçlerinde hakikaten tarihi mahiyette olanların tayini için komisyon Müzeler İdaresi ve Tarih Encümeni'yle temas etmiş ve bu isimler etrafında mütalaalarını sormuştu. Komisyon, hakikaten tarihi kıymeti haiz olan isimleri muhafaza ettiği gibi tarihi telakkilerimize uygun olmayanları da kaldırmıştır.


Bundan başka bazı sokaklarda ecnebi isimleri vardır. Bunlarda değiştirilmiştir. Ancak son senelerde Şehir Meclisi kararıyla bazı devlet şeflerinin ismine izafe ettirilen, mesela Postane Caddesi'ne verilen (Şehinşah Pehlevi) ismi gibi isimler ibka edilmiştir.

Komisyonun hazırladığı yeni sokak isimleri bir cetvel halinde Şehir Meclisi'nin teşrinisani içtimaında tetkik edilecek ve Belediye bundan sonra yeni bir şehir rehberi hazırlayarak neşredecektir.

 

Akşam Gazetesi 2 Eylül 1937


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön