17 / 05 / 2024

eski istanbul sokak isimleri

eski istanbul sokak isimleri

1937 yılında sokak isimlerini tedkik eden komisyon işini bitirmiş. Milli telakkilerimize uymayan sokak isimleri değiştirilecekmiş. İstanbul'da yabancı dillere ait sokak isimleri de bu komisyonun çalışmalarıyla değiştirilmiş.

1937 yılında Beyoğlu Topçular Caddesi'nde bir dükkanın yarı hissesi 1.140 liraya satılıkmış!

1937 yılında Beyoğlu Vakıflar Müdürlüğü tarafından verilen ilanda Topçular Caddesi'nde bir dükkanın yarı hissesi bin 140 liraya satılacakmış. Aynı ilanda Galata'da bir dükkanın dörtte bir hissesi 234 liraya satılıkmış.

1932 yılında İstanbul'da 6200 tane sokak ismi varmış!

6 Ocak 1930 tarihli Vakit Gazetesi'nde yer alan haberde Belediye sokak isimlerini belirlemiş. sokak isimleri 6200 kadardır. Bu isimlerden 200 kadarı değiştirilmiş. Bazı sokak isimlerinin de yerleri değiştirlmiş.

1934'te İstanbul'da yeni sokak açılmayacak, park yapılmayacak kararı!

1934 yılında İstanbul'da gerek görülmedikçe sokak ve park yapılmamasına karar verilmiş. Bu karar belediye tarafından onaylanmış,  ve yeni sokak ve parkların yapılmamasına karar verilmiş.

İstanbul'da konut fiyat artışı durdu! TCMB eski başekonomistinden flaş tahmin! 

Ocak 2024'te kredili satış yıllık yüzde 63.5 düşüşle 5 bin 915 oldu. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, X sosyal medya hesabından İstanbul'da konut fiyat artışının durduğuna dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

1938'de İstanbul'da yıkılmaya mahkum eski evler!

İstanbul'daki konutlar geçmiş yıllarda da kentin sorunlarından biriymiş... 1938 yılında yayımlanan gazetede "Yıkılmaya mahkum eski evler! başlıklı yazı o dönemdeki yapılar hakkında bilgi veriyor.

Binalara gaz stop sistemi geliyor! İstanbul, Bursa ve Eskişehir için düğmeye basıldı! 3 ilde deprem önlemi!

İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki 1.5 milyon bina için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Konutlarda bulunan doğalgaz sistemi yenilenecek. 

İstanbul'da acil durumda girilemeyen 9 bin 73 sokak var! Büyük depremde 91 bin bina ağır hasar görecek! Korkutan senaryo

İBB, olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen senaryoları bir bir analiz etti. Çalışmaya göre, megakentte acil durumda girilemeyen sokak sayısı 9 bin 73 olarak belirlendi. İşte açıklanan o çarpıcı veriler...

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

Borsa İstanbul'un eski genel müdüründen şok iddialar

Borsa İstanbul'un eski genel müdürlerinden Tuncay Dinç şok bir iddia da bulundu. Dinç'e göre dolardaki 20 Aralık operasyonunun ardındaki ekip borsaya da operasyon çekti. Dinç, Bakan Nureddin Nebati  hakkında da şok bir iddia ortaya attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etiler'deki eski polis okulu arazisindeki yapı ruhsatını iptal etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş'taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi üzerinde yer alan yapı ruhsatının iptaline karar verildiğini açıkladı.

Kırıkkale Keskin'de eski çarşı merkezindeki dükkanlar yıkılıyor!

Tarihi yapısıyla Kırıkkale’nin en eski yerleşimlerinden olan, bir süre bölgenin ticaret merkezi özelliğine sahip Keskin ilçesindeki eski çarşı sokak sağlıklaştırılması projesiyle tekrar yapılacak.

Eski milletvekillerinden Kanal İstanbul bildirisi!

Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiralden 14'ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları devam ederken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi.

Zonguldak Karaelmas’ta eski binanın yıkımına tepki!

Zonguldak’ta Karaelmas Mahallesi Rıza Ulusman Sokak’ta eski bir binanın yıkım çalışmalarına başlandı. Vatandaşlar ise yıkıma tepki gösterdi. 

İstanbul’da eski binalar tek tek yenileniyor!

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında İstanbul'da eski binaların değerlemesi konusunda yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul'da ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayının Karaköy'deki evi!

İstanbul Karaköy'deki ofisinin önünde ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in evi ilk defa fotoğraflandı...

eski istanbul sokak isimleri Haberi

eski istanbul sokak isimleri

Sokak isimleri kararlaştırıldı.

Şehir meclisi tetkik ettikten sonra katileşecek.


İstanbul'un sokak isimlerini tetkik eden komisyon işini bitirmiştir. Sokak isimleri içinde bugünkü milli telakkilerimize uymayanları vardır. İçlerinde hakikaten tarihi mahiyette olanların tayini için komisyon Müzeler İdaresi ve Tarih Encümeni'yle temas etmiş ve bu isimler etrafında mütalaalarını sormuştu. Komisyon, hakikaten tarihi kıymeti haiz olan isimleri muhafaza ettiği gibi tarihi telakkilerimize uygun olmayanları da kaldırmıştır.


Bundan başka bazı sokaklarda ecnebi isimleri vardır. Bunlarda değiştirilmiştir. Ancak son senelerde Şehir Meclisi kararıyla bazı devlet şeflerinin ismine izafe ettirilen, mesela Postane Caddesi'ne verilen (Şehinşah Pehlevi) ismi gibi isimler ibka edilmiştir.

Komisyonun hazırladığı yeni sokak isimleri bir cetvel halinde Şehir Meclisi'nin teşrinisani içtimaında tetkik edilecek ve Belediye bundan sonra yeni bir şehir rehberi hazırlayarak neşredecektir.

Akşam Gazetesi 2 Eylül 1937


Abdullah Kutalmış...