28 / 04 / 2024

1938 yılında inşaat mühendisi ve mimar olmayanlara inşaat ruhsatı verilmeyecekmiş!

1938 yılında inşaat mühendisi ve mimar olmayanlara inşaat ruhsatı verilmeyecekmiş!

1938 yılında Mühendisler Kanunu'na göre mimar ve inşaat mühendisi olmayanlar bina inşa edemeyeceklermiş. Bu yıla kadar İstanbul'da yapılan binaların çoğunu mimar ve inşaat mühendisi olmayan kişiler yapmış.



Mimar ve İnşaat Mühendisi olmayanlar bina yapamayacaklar.

Kalfalar da sıkı bir imtihan geçirecekler, sicilleri temiz olmayanlar, iş yapamayacaklar.


Mühendisler Kanunu, diplomasız mimar ve mühendislerin icrayı sanat etmelerini menetmiştir. Halbuki şimdiye kadar -mimar ve mühendisler şöyle dursun- ameli olarak yetişmiş, mektep görmemiş kalfalar bile inşaat tuhsatiyesi alıyorlar ev, apartman gibi birçok binalar yapıyorlardı. İstanbul'da yapılan binalardan bir çoğu, hep bu kalfaların eseri olduğu için güzellik, sanat, zarafet bakımından bir çok kusurla doludur. Bu binalar yüzündendir ki şehrin birçok semtlerinde güzellik ihmal edilmiş, şehrin müstakbel imarı sırasında gözetilmesi düşünülen sanat ve zarafet alakasını baltalamıştır.


Mühendisler Kanunu'nun bir maddesi, şimdiye kadar tamamıyla tatbik edilmemiştir. Belediye bu maksatla kanunun tatbikini teshil edecek bir talimatname hazırlamaya başlamıştır. Bu talimatname fen heyeti tarafından hazırlanmış ve hukuk işleri müdürlüğüne de bildirmiştir. Hukuk işleri müdürü de mütalaasını yazarak riyaset makamına vermiştir. Belediye reislik makamı da tetkikatını ikmal ettikten sonra Şehir Meclisi'nin şubat toplantısına yetiştirecektir.


1938 yılında inşaat mühendisi ve mimar olmayanlara inşaat ruhsatı verilmeyecekmiş!

Yani talimatnameden sonra bina inşaatı ruhsatiyesini alacak, daha doğrusu apartman, ev inşa etmek mesuliyetini üzerine alacak olanlar, mutlaka ya mimar veyahut mektepten mezun olan İnşaat Mühendisi olacaklardır. Halbuki şimdiye kadar kalfalarla beraber mesela Makine Mühendisi,  Su Mühendisi gibi bina inşaatında mütehassıs olmayanların bile bir binanın inşasında mesuliyetleri kabul edilmekte idi.


Talimatname, kanun hükümlerinin ameli surette tatbikini temin edeceğinden şubat devresinde kabul edildiği takdirde önümüzdeki mart başında mimar ve inşaat mühendisi olmayanlar başlıbaşlarına inşaat yapmaktan menedileceklerdir.


Akşam Gazetesi 2 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön