02 / 05 / 2024

1938 yılında İstanbul'un imar planı için 17 milyon TL ayrılmış!

1938 yılında İstanbul'un imar planı için 17 milyon TL ayrılmış!

1938 yılında İstanbul'un imar planı için 17 milyon TL ayrılmış. Söz konusu planın iki üç senede bitmesi planlanmış.



1938 yılında İstanbul'da yapılacak olan yeni imar çalışmasına göre il olarak Taksim Kışlası bir milyon 200 bin liraya alınacakmış. Ardından Atatürk Köprüsü ve Atatürk Bulvarı açılacakmış.

Beyoğlu ile Karaköy arasındanki vadde geneişleyecekmiş. Öte yandan ikinci yıl eminönü ile unkapanı arası açılacakmış.  Ayrıca Kadıköy ile Haydarpaşa'da parklar yapılacaktır. 

Belediye tüm bu işler için 17 milyon TL harcayacakmış. Söz konusu haber 24 Mayıs 1938 yılında Yenisabah Gazetesi'nde ''İstanbul'un imar planı tettik edildi'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

İstanbul'un imar planı tettik edildi

Başvekil Celal Bayar şehircilik mütehassısı B. Prostun hazırlamış olduğu İstanbulun planını tetkik etmiş ve derhal tatbike geçilmesini de emretmiştir. İstanbul Belediyesi Başvekilin direktifi üzerine plânın ilk üç sene lik tatbik edilecek kısmını derhal Vekålete göndermiştir.

Buna göre ilk iş olarak taksim kışlası bir milyon iki yüz bin liraya alınacak, Atatürk köprüsü ve Atatürk bulvarı açılacaktır. Karaköy ile Beyoğlu arasındaki cadde genişliyecek ve bu iş bir senede tamamlanacaktır.

İkinci yıl eminönü ile Unkapanı arası açılacak, Karaköy ile Azapkapısı arası genişliyecek ve Beyazıt Aksaray yolu tamamlanacaktır.

Üçüncü sene Istanbul tarafı Şehzadeba, Aksaray, Topkapı tarafları tamamlana cak ve kaloriferli modern oteller yapılacaktır.Ayrıca Kadıköy ve Haydarpaşada da parklar açılacaktır, Belediye bu işler için 17 milyon lira sarfedecektir.
 

1935'te konut sahiplerinden alınan eksik ve fazla vergilere çözüm getirilmiş!

1940'ta Kadıköy'ün imar sorunu: İskeleden Altıyol ağzına kadar geniş asfalt bir cadde inşa edilecek

Geri Dön