29 / 04 / 2024

1938 yılında İstanbul'un imarında emlak sendikaları büyük rol oynayacakmış!

1938 yılında İstanbul'un imarında emlak sendikaları büyük rol oynayacakmış!

1938 yılında Yapı ve Yollar Kanunu'nda yapılan değişiklik ile İstanbul'da mülk sahipler sendikalaşarak İstanbul'un imar faaliyetlerinde katkıda bulunacaklarmış. Bu sendikalaşma sadece emlak kıymeti yüksek olan yerlerde uygulanacakmış.



Yapı ve Yollar Kanunu'nda değişiklik yapılacak.

Vücuda getirelecek emlak sendikaları İstanbul'un imarında büyük rol oynayacaktır.


Ankara 24 (Telofon)- Yapı ve Yollar Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri tesbit etmek üzere teşkil edilen komisyon bugün de toplanmıştır. Komisyonun vücuda getireceği yeni Yapı ve Yollar Kanunu'nu memleketin her tarafında başlayan imar hareketlerini kolaylaştıracak ve hızlandırıcak esasları ihtiva edecektir.


Komisyonun tetkikatında B. Proste'un İstanbul'un imarı için teklif ettiği proje de göz önünde tutulmaktadır. B. Proste'un teklifleri arasıda emlak sahiplerinin sendikaları vücuda getirmeleri de vardır. B. Proste bilhassa İstanbul'un imarında emlak sendikalarının büyük bir rol oynayacağı kanaatindedir.


1938 yılında İstanbul un imarında emlak sendikaları büyük rol oynayacakmış!

Komisyon bu teklifin ancak emlak kıymeti yüksek olan yerlerde tatbik edileceği reyindedir. Vali ve Belediye Reis B. Muhiddin Üstündağ ile Ankara'ya giden ve İstanbul'un imar planı hakkında Dahiliye ve Nafıa Vekaletlerinde izahat veren belediye imar şubesi müdürü B. Ziya dün sabah Ankara'dan gelmiştir. B. Ziya dün Ankara'da yaptığı temaslar hakkında Vali B. Muhiddin Üstündağ ile Fen İşleri Müdürü B. Hüsnü'ye izahat vermiştir. İstanbul ve Beyoğlu semtlerine ait avanproje Ankara'da esas itibarıyla kabul  edildiği için şehircilik mütehassısı B. Proste önümüzde ki martta şehrimize geldiği zaman bu esaslar dairesinde >>Nazım Planı>> yani tafsilat projesini hazırlamaya başlayacaktır. 


Ancak şehir planının tatbik edilecek şekilde tanzimi için elde bulunan kanuni ve nizami mevzuatında tadili lazım gelmektedir. Mütehassıs, bilhassa bu lüzumu ileri sürmüştür. B. Proste'un, planın tatbiki için tadilini istediği kanunlar arasında bilhassa yapı ve yollar kanunu ile istimlak kanununda bina inşası, bilhassa binalara verilecek irtifalar caddelerin genişliği vesaire bir takım muvakkat hükümleri bağlanmış ve bunların şehir planı tanzim ve  kanul edilinceye kadar muvakkat bir mahiyette tasrih edilmiştir. Şehir planı tatbik edilince kanunda ki bu hükümlerinde katileşmesi plandaki esaslara göre şekil alması lazımdır.


Kanunun bu muvakkat hükümlerine göre belediyenin hazırladığı talimatnamenin kanuni mahiyeti olmadığını ileri sürenler ve belediyenin bina inşaatı hususunda koyduğu şartları kabul etmek istemeyenler vardır. Nitekim Cihangir'de ruhsatname hilafında yapılan bir bina hakkında verilen inşaat tatili kararını refettirmek isteyen bina sahibi bir avukat belediye aleyhine şurayı devlette bir dava açmıştı.


Şehir planının arızasız ve hiç bir müşkülata maruz kalmaksızın tatbiki lazım geldiğinden gerek hukuki gerek fenni bakımdam yapı ve yollar kanunun tadili ve gayet kati sarih maddeleri ihtiva etmesi lazım gelmektedir.

Dün sabah şehrimize gelen İmar Müdürü B. Ziya ile Belediye Hukuk İşleri Müdürü B. Muhlis, dün akşam ki trenle Ankara'ya gitmişlerdir. B. Ziya plan hakkında Dahiliye ve Nafıa vekaletlerine lazım gelen izahatı verecektir.

Yapı ve Yollar Kanunu'nu tadil eden bir layiha hazırlanarak Millet Meclisi'ne verilecektir. 



Akşam Gazetesi 25 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön