29 / 06 / 2024

1939 yılında çimentonun yeni fiyatı 15 TL olmuş!

1939 yılında çimentonun yeni fiyatı 15 TL olmuş!

1939 yılında çimentonun yeni fiyatı belirlenmiş. Buna göre çimentonun nakliye dahil fiyatı 15 TL olarak belirlenmiş. 



1939 yılında İktisat Vekaleti çmento fiyatlarının yeniden belirlemiş. Yeni düzenlemeye göre çimentonun ton fiyatı nakliye dahil 15 TL olarak duyurulmuş. 

TOPTAN SATIŞ YAPANLAR  50 KURUŞ İLAVE EDECEKMİŞ....

Toptan satış yapan ticarethaneler bu fiyatlara ve ton başına mağaza, depo masrafı ve kar olarak sadece 50 kuruş ilava etmişler. Bu düzenlemeler dışına çıkan ve fiyatları artıranlar hakkında da yasal süreç başlatılacakmış.

Söz konusu haber 8 Mart 1939 yılında Aydın Gazetesi'nde ' Yeni çimento fiyatları' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Yeni Çimento fiyatları

Endüstri mamulâtının maliyet ve satış fiyatlarının kontrol ve tesbiti hakkındaki kanunun verdiği salähiyete müsteniden İktisat Vekaleti Çimento fiyatlarını yeniden tetkik etmiş ve yeni fiyatları bir tamimle vilayetlere bildirmiştir.

1939 yılında çimentonun yeni fiyatı 15 TL olmuş!

Vekaletin tayin ettiği yeni fiyatlara göre 1 şubat 939 tarihinden itibaren Portland çimentosununu tonu fabrikada vesait nakliye içinde 15 ve çabuk sertleşen Portland (Süper siman) 18 liradır.

Toptan satış yapan ticarethaneler bu fiyatlara ve ton ba- şına mağaza, depo masrafı ve kar olarak 50 kuruş ilave edeceklerdir.

Ayrıca teslim mahalin den satış mahaline kadar tediye edilen ve belediyelerce makul görülecek nakil masrafları ilave edilerek azami satış fiyatları tes bit edilecek ve faza fiyatla satanlar, hakkında kanuni takibat yapılacaktır.

1940 yılında kira artışlarına keskin karar! Usulsüz kira artıranlar en ağır cezayı alacak!

Caddebostan Çiftehavuzlar yolu 1938 yılında yapılmış!

Geri Dön