20 / 05 / 2024

1940 yılında kira artışlarına keskin karar! Usulsüz kira artıranlar en ağır cezayı alacak!

1940 yılında kira artışlarına keskin karar! Usulsüz kira artıranlar en ağır cezayı alacak!

1940 yılında Koordinasyon Heyeti'nin kararı kanun niteliğinde olup, bu karara aykırı hareket ederek kiraları istedikleri gibi artıran ev sahipleri en ağır cezalara çarptırılmış.



1940 yılında kiralara yönelik Koordinasyon Heyeti usulsüz kira artışlarının önüne geçebilmek için bazı kurallar belirlenmiş. Bu kuralların dışına çıkan ev sahiplerine büyük ceza verilmiş. 

İSTANBUL'DA BİR DÜKKAN SAHİBİ BÜÜYK CEZAYA ÇARPTIRILDI

1940 yılında İstanbul'da bir dükkan sahibi, kirasını artırmak istemiş. Bu durum karşısında kiracı hemen mahkemeye şikayette bulunmuş ve ev sahibi en ağır cezaya çarptırılmış.

Söz konusu haber 7 Mayıs 1940 yılında Yenigün Gazetesi'nde ''Bina kiraları' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

1940 yılında kira artışlarına keskin karar! Usulsüz kira artıranlar en ağır cezayı alacak!

Bina kiraları

Koordinasyon heyetinin o. beş gün evvel verdiği bir ka- rarı gazetemizde ilan etmiş ve bina kiralarının harpten evvelki nisbetinin muhafaza edileceğini, kiraları arttır mağa teşebbüs edenlerin şiddetle cezalandırılacağını bildirmiştik.

Koordinasyon heyetinin kararı kanun kuvvetindedir ve bu kararlara aykırı hare ket edenler en ağır cezalara çarpılacaklardır. Yukarıda mevzuubahis ettiğimiz kararla teşrinden sonra Istanbulda bir hadise olmuş, dükkâa-
nının kirasını arttırmak istiyen biri derhal cürmümeşhut mahkemesine sevkedilerek cezalandırılmıştır.

Binaenaleyh müstecirlerin bu mühim noktaya nazarı dikkatlerini celbederken fevkalāde vaziyetten istifade etmek suretile ihtikär yoluna sapmak istiyen bina sahiplerinin de böyle bir harekette bulunmamalarının kendi menfaatleri icabı olduğunu bir kerre daha tavzih ederiz.

Caddebostan Çiftehavuzlar yolu 1938 yılında yapılmış!

1938'de Ortaköy İskele civarı 40 bin TL'ye yeniden düzenlenmiş! 

Geri Dön