02 / 05 / 2024

1939 yılında Milli Emlak, Hasköy Meydanı'nın kendisine ait olduğunu iddia etmiş!

1939 yılında Milli Emlak, Hasköy Meydanı'nın kendisine ait olduğunu iddia etmiş!

1939 yılında şehir içindeki bütün meydanlar, Belediye Kanunu'na göre Belediye'ye aitmiş. Milli Emlak İdaresi ise denizden dolma meydanların kendisine ait olduğunu iddia etmiş. Mahkeme, meydanın belediyeye ait olduğuna karar vermiş.



1939 yılında Milli Emlak, Hasköy Meydanı nın kendisine ait olduğunu iddia etmiş!


Hasköy Meydanı


Mahkeme belediyeye ait olduğuna karar verdi.


  Şehir içindeki bütün meydanlar, Belediye Kanunu'na göre şehre, yani Belediye'ye aittir. Kanun, meydanlardan halkın tenezzüh ve istifade edeceğini düşünerek bu hükmü kabul etmiştir. Fakat Maliye, denizden dolma meydanların kendisine ait olduğunu iddia etmektedir. Maliye'nin bu noktai nazarına göre, deniz hükümete ait olduğundan denizden çıkan her nevi maddeler ve malzeme de hükümete aittir. Binaenaleyh denizden dolma kara parçaları da hükümetin malıdır.

  Şehirde denizden dolma yerler, öteden beri Maliye ile Belediye arasında bir ihtilaf mevzu olmuştur. Bu ihtilaflardan biri de Hasköy Meydanı'na aittir. Milli Emlak İdaresi, bundan tahminen altı yedi sene evvel bu noktai nazara istinad ederek, Hasköy Meydanı'nın da denizden dolma olduğunu ileri sürmüş ve meydanı, iştirak hissesi olarak, Emlak Bankası'na devretmişti. Banka da meydanın tapu senedini kendi namına çıkarmıştı.

  Belediye, bunu haber alınca tapu senedinin iptali için dava açmıştı. Belediye, bu davada şehir içindeki bütün meydanların şehre ait olduğunu ve hususiyle bu meydanın Hasköy ahalisinin tenezzüh ve istirahati için yegane bir meydan olduğunu iddia etmiştir.

  İstanbul Asliye İkinci Hukuk Mahkemesi'nde evvelki gün yapılan muhakeme neticesinde, mahkeme Emlak Bankası'nın elindeki tapu senedinin iptaline karar vermiş ve bu suretle bu dava Belediye lehine böyle bir hükümle neticelenmiştir.


Akşam Gazetesi 13 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön