17 / 05 / 2024

1939 yılında İstanbul

1939 yılında İstanbul

1939 yılında elektrik, tramvay ve Tünel idareleri, Bayındırlık Bakanlığı tarafından millileştirilmişti. Aynı sene işletmelerin idaresi İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Prof. Mustafa Hulki, bu üç idarenin genel müdürü olarak göreve başlayacakmış.

1939 yılında Milli Emlak, Hasköy Meydanı'nın kendisine ait olduğunu iddia etmiş!

1939 yılında şehir içindeki bütün meydanlar, Belediye Kanunu'na göre Belediye'ye aitmiş. Milli Emlak İdaresi ise denizden dolma meydanların kendisine ait olduğunu iddia etmiş. Mahkeme, meydanın belediyeye ait olduğuna karar vermiş.

1939 yılında çimento ihtiyacı Sümerbank tarafından karşılanmış!

1939 yılında fabrikaların çimento ihtiyacını karşılayamamasından dolayı 1934 yılında çimento imalat ve ihracat işleri Sümerbank'a verilmiş.

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

1939 yılında Milli Emlak'a da ait olduğu bilinen arsaların satılmamasına karar verilmiş. 

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

1939 yılında, Amerika'da her sene ihtiyaçtan fazla pamuk yetiştirilmesi mühendisleri harekete geçirmiş.

1939 yılında Maraş'a Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış!

Kahramanmaraş'a 1939 yılında Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış.

Kastamonu Taşköprü'ye 1939 yılında yeni binalar inşa edilmiş!

Kastamonu Taşköprü'de 1939 yılında yeni kamu binalarının inşası için çalışmalar başlatılmış. Bu binalar arasında Hükümet Konağı, Halk Evi ve Belediye binası yer almış...

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

1939 yılında belediyenin imar planlarının arasında Gazi Köprüsü'nün iki tarafındaki yolların açılması ve Eminönü Meydanı'nın tasarlanması varmış.

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.

1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!

1939 yılında Prost'un planı mucibince Eminönü ile Unkapanı arasındaki istimlak sahasında bulunan Balıkhane binası başka yere nakledilecekmiş. Yıkılacak Balıkhane binasının liman mıntıkasına veya Arnavutköy'e nakli düşünülmüş.

1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor!

1939 yılında Belediye, Dolmabahçe Gazhanesi'ni Haliç'e nakletmeyi düşünmüş. Bölgedeki imar hareketleriyle şehrin içinde kalan Gazhane'yi Dolmabahçe'den kaldırmayı düşünen Belediye, nakil masrafının temini için de bir yol arıyormuş.

1939 yılında Atatürk Köprüsü'nün açılışı yapılmış!

1939 yılında Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü'nün açılışı Vali Lütfi Kırdar tarafından yapılmış. İnşasına 1936 yılında başlanan köprü 2 milyon 300 bin liraya mal olmuş.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

1939 yılında İnönü Stadyumu'nun planı hazırlandı!

1939 yılında Dolmabahçe'de inşa edilecek İnönü Stadyumu'nun planı İtalyan Mimar Vietti Violi tarafından hazırlanmış. Şeref Tribünü'nünün de yer alacağı stadyum 20 bin kişi kapasiteli olarak planlanmış.

1939 yılında İstanbul Haberi

1939 yılında İstanbul

Elektrik, tramvay


Bugünden itibaren Belediye tarafından idare edilecek


  Elektrik, tramvay, tünel idarelerinin Belediye'ye devir ve teslim muamelesi henüz bitmemiştir. Devir muamelesine bugün de devam edilecektir. Ancak kanun mucibince bugünden itibaren üç idare resmen ve fiilen Belediye tarafından idare edileceğinden bu üç idarenin umum müdürlüğüne Profesör Mühendis B. Mustafa Hulki bugün yeni vazifesini ifyaya başlayacaktır. Nafia ve Münakale Vekaletleri kadrosuna dahil olup ta muvakkat bir zaman için bu idarelerde vazife kabul eden memurlar, devir ve teslim muameleleri ikmal edildikten sonra vazifelerinden ayrılacaklar ve bu zevatın yerine belediyece diğer zevat tayin edilecektir. Müesseselerin şehre devri münasebetiyle merasim yapılmasına lüzum görülmemiştir.


Akşam Gazetesi 1 Temmuz 1939



Abdullah Kutalmış...