05 / 11 / 2024

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

1939 yılında, Amerika'da her sene ihtiyaçtan fazla pamuk yetiştirilmesi mühendisleri harekete geçirmiş.




1939 yılında Amerika'da ihtiyaç fazlası ve dünyanın da ihtiyacından fazla pamuk üretiliyormuş. Fazla pamuklar kimi zaman yakılmış kimi zaman da denize dökülmüş. Bununla da azalayan pamuklar için artık mühendisler devreye girmiş ve pamuktan ev de yapılır diyerek işe koyulmuşlar. Peki paumktan ev yapılır mı, nasıl olur? İşte bunun örneği 1939 yılında Amerika'da görülmüş.

PAMUKLAR TUĞLA YERİNE KULLANILACAK!

Pamuklar ilk aşamada, sıkıştırılarak katı bir madde haline adeta tuğla görüntüsü verilmiş. 

BİR ODADA KONUŞULAN DİĞER ODADAN DUYULMAYACAK!

Pamuktan yapılan evler öyle planlanmış ki, bir odada konuşulan bie başka odadan duyulmayacak.  Çünkü pamuk, ses geçirmeyen ve gürültüyü kesen bir madde. 


ASIL FAYDASI DEPREMDE GÖRÜLECEK

Pamuktan evlerin asıl faydasının depremlerde görüleceğini söyleyen mühendisler ''her halde pamuk altına ezilme teshlikesi olmayacaktır'' diyerek pamuk evlerin depremlerde felakete yol açmayacağını belirtmişler.

Söz konusu haber 24 Ocak 1939 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde ''Pamuktan ev olur mu?'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

''Pamuktan ev olur mu?

Olmaz demeyin. Amerika bunu da yapmayı düşünüyor Olmaz! demeyin. Amerikada bunu da yapmayı düşünüyorlar.

Şimdiki halde, nasıl yapacakları bilmiyoruz. Fakat olmayacak şey değil. Amerikada her sene memleketin ihti- yacından ve dünyanın kullanacağı miktardan çok fazla pamuk yetişmektedir.  

Eskiden bu gibi fazla malları yakarlar, bu suretle piyasayı kurtarırlardı. Çünkü ortadan bir kısım pamuğu veya kahveyi kaldırdıktan sonra az kaldığı için fiyatı yükselir, bu gibi mahsulleri elde edenler de zarar görmezlerdi.

Yakılarak ortadan kaldırılan mahsulin parasını da sahiplerine hükümet verir. Bugün meselä Brezilyada, lüzumundan fazla yetiştiği için, her sene binlerce çuval kahve yakılmaktadır. Fakat şimdi Amerikalılar yakacakları veya denize dökecekleri bu fazla maldan istifade etmek istiyorlar.

Dünyanın ihtiyacından fazla mı pamuk yetişti. Pekala! diyorlar. Pamuk sade kumaş yapmakta, silte doldurmakta kullanılmazyal ev de yapılır. Mühendislerin düşündüğüne göre, pamuk tazyik edilerek sıkıştırılacak ve kaskatı bir madde haline getirilecek...

O zaman, bu katı maddeyi tuğla, yerine kul lanarak ev yapacaklar. Yumuşak maddeleri bu şekilde sıkıştırarak katı bir madde haline sokup bir çok işe yarar şeyler yapıldığını görüyoruz. Mesela, sunireçineyi bazı parçaları ile beraber sıkıştırarak öyle sert ve kiml maz bir madde haline getiriyorlar ki, bundan tayyarelerin pervanelerini bile yapıyorlar.

Bu maddeden yapılan tayyare perva neleri alüminyumdan olan eski pervanelere tercih olunuyor. Çünkü, sıkıştırılmış reçineden yapılan pervane eskilerinin tam yarısı kadar hafiftir. Tayyarede esas olan hafiflik olduğuna göre, bu gibi maddeler tabii tercih olunur.

Gelelim biz gene pamuk evlere.. Bunu da böyle, pamuğu sıkıştıran sert fa kat hafif bir madde haline getirerek yapacaklar.. Diğer taraftan, pamukla yapılmış evlerin bir başkalığı daha olacak: Bir odada konuşulacağı öbür odadan pek kolay işitemeyeceksiniz.

 Çünkü pamuk ses nakletmiyen, gürültüyü kesen bir maddedir. Odaların parlarını pamuktan, yaptığı mız takdirde bir odada konuşulan öteki odadan duyulmıyacak, sokaktaki gürültüler evin içine girmiyecek...

Fakat pamuk evlerin asıl faydası zelzele gibi felaketler zamanında görülecek. Çünkü her halde, pamuk altında ezilmek tehlikesi yoktur...''

 

1957 yılında Aksaray civarındaki bina ve dükkanlar yıkılmış!

1954 yılında dükkan kiraları tepkiye neden olmuş!

Geri Dön