28 / 04 / 2024

1939 yılında Maraş'a Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış!

1939 yılında Maraş'a Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış!

Kahramanmaraş'a 1939 yılında Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış.



1939 yılında Kahramanmaraş'a kültürel ve sosyal anlamda birçok yenilik yapılmış. Yapılanlar arasında Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinama binası yer alıyor. 

16 Ocak 1939 tarihli Ulus Gazetesi'nin manşetinde ''Maraş yeni eserlere kavuştu Şehirde bir bulvar bir köprü bir de sinema binası yapılıyor'' başlığı ile hazırlanan haber şu şekilde;

''Maraş, bir çok yeni eserlere kavuştu. Şehirde bir bulvar bir köprü bir de sinema binası yapılıyor

Maraş (Hususi) Sehriymiş. Cumhuriyet yıllarımda bir çok yeni eserlere kavuşmuş bulunmaktadır. Asri mezarlık, parar yeri, aile bahçesi, çocuk bahçesi, genel park, hatipark, asrı fırın ve gazino, ka nalizasyon, elektrik gebekesi, kurtuluş anıtı, su sisatı ve yeni bulvarlar bu eserden hirkaç tanesidir.


Maraş kurtuluşunda kahramanların geçtikleri yol, belediye tarafında iletilerek bir bul var haline konumuş ve caddeye "Yiğitler bulvarı" adı verilmiştir. Bulvarın geçtiği yurlere tesadüfen eski binalar yakında istimlak edilecek ve bulvar yeşil bir sahaya bağlanacaktır. 

Bulvarın ortalarına bir de ayar saati konulmuştur. Şehrimizin yokuş kısımlarına çık mak halk için çok zor oluyordu. Belediyenin ihlas ettiği otobüs nervisleri bu güçlüğü ortadan kaldırmıştır. Otobüsler beş kurus mukahilinde halkı şehrin en yüksek köşelerine kadar gütürmektedir.

Kanlı dere köprüsü ağır nakil vasıtalarmın geçmesine müsait cıkamadığı için İsmet paşa mahallesi otobüs servisinden istifade edememektedir.

Bu şekli ortadan kaldırmak için KanLIdere üzerine betonarme bir köprünün ingasına başlanmıştır. Köprünün temelleri bitmiş dört ayaktan biri de yapılmıştır. Bu beton küprünün altından 12 metre genişliğinde bir yol geçecektir. Bu yolun 300 metrelik kısmı hazırlanmış Belediye bir de sinema binası yap tırmağa başlamıştır. Pek yakında Maraş bir modern sinemaya kavuşmuş olacaktır.'' 

Emlakta Nostalji: Büyükada'da 4 bin liraya satılık ev!

1932 yılında Barselona'dan sonra en ucuz şehir İstanbul!

Geri Dön