27 / 04 / 2024

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.



1939 yılında Belediyenin yapı yollar kanunu ile umumi hıfzısshha konutna göre her türlü yapı kullanılmadan önce belediyeye başvurulacak ve iskan belgesi alınacak. 

Bu belge ile inşaatın kanuna uygun yapılıp yapılmadığı denetlenecekmiş. Söz konusu haber Aydın Gazetesi'nin 22 Şubat 1939 yılındaki sayısında ''Yeni yapılan her türkü binalar istimalinden evvel iskan vesikası alınacak'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Belediyenin yapı yollar kanunu ile umumi hıfzıssıhha kan nu her türlü yapının istimalinden evvel sahiplerinin belediye müracaat ederek inşaatın plâna ve umumi hifzıssıhha kanunu hükümlerine uyguu olarak ikmal edildiğini mübeyyin bir rapor almarını emretmekte ve rapor almadıkça istimalini metmektedir.

Henüz inşaatı ikmal edilmemiş binalar içinde yatıp kalkmanın sayılamıyacak kadar sıhhi mahzurları vardır. Buna rağmen bir çok vatandaşlar bu mühimmeyeriayet etmediklerinden sıhatları bozulmakta, netice itibarile bundan memleketin sıhhi vaziyeti müteessir olmaktadır.

Ögrendiğimize göre hükümlerini ehemmiyetle tatbik etmek mevkiinde bulunan Belediye, badema bu gibi inşaatım ikmalindan evvel kullanılmasını menedecek esaslı tetbirler almış bulunmaktadır. Emri vaki şeklinde yapılacak iskânlar kabul edilmiyerek bina zabıta marifetiyle derhal boşaltırılacak ve sahipleri hakkında kanuni takibat yapılacaktır.''

 


Geri Dön