27 / 04 / 2024

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

1939 yılında belediyenin imar planlarının arasında Gazi Köprüsü'nün iki tarafındaki yolların açılması ve Eminönü Meydanı'nın tasarlanması varmış.



İstanbul Belediyesi 1939 yılındaki imar planı da iki önemli konu için çalışma başlatmış. Bu kapsamda şehrin düzenlenmesi ve ulaşım için adımlar atılmış. 

Akşam Gazetesi'nin 1939 yılındaki haberine göre o yıllarda belediyenin imar planlarının arasında Gazi Köprüsü'nün iki tarafındaki yolların açılması ve Eminönü Meydanı'nın tasarlanması varmış. İşte o gazete haberi:

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

İmar planının tatbikinde ilk iki iş

1- Gazi köprüsünün iki tarafındaki yollar açılacak, 
2 - Eminönü meydanı tanzim edilecek

Şehircilik mütehassısı B. Prostun hazırladığı Nazım plân, Nafia Vekaletinde bir komisyon tarafından tedkik ve planın bazı noktalarına itiraz edilmişti.

Belediye, B. Prostun mütalaasını alarak bu itirazlara cevabını vermiştir. Plänın yakında kati şeklini alacağı ve tatbik olunabilecek vaziyete geleceği ümid ediliyor.

Belediye ilk iş olarak Gazi köprüsünün iki tarafında açılacak yolların hazırlanılmasına lüzum görmektedir. Köprü, önümüzdeki ağustosta bitecektir. Binaenaleyh Unkapanı - Şehzadebaşı ve Azapkapı Taksim caddelerinin o zamana kadar açılması lazımdır. 

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

Halbuki bu yollar üzerinde hem istimlåk edilecek binalar vardır, hem de caddelerin inşası devam etmektedir. Belediyenin elinde bu mühim işi başaracak para olmadığından hükümetin yardımı zaruri görülüyor.

Şehrin imar planının ilk kısımlarının tatbiki için hükümetin beş milyon liralık yardımda bulunacağı yazılmıştı. Bu yardım tahakkuk ederse yeni iki yol açılarak hazırlanacaktır. 

Bundan başka Eminönü meydanının tanzimi de bitirilecektir. Eminönü meydanı için iki harita vardır. Birinci haritaya dahil olan binaların istimlāki bitmiştir. Bu iş için Nafia Vekaleti, belediyeye bir milyon yedi yüz bin lira vermiştir. Belediye bu paradan iki yüz bin lira kadar tasarruf etmiştir. Bu iki yüz bin lira ile ikinci haritaya dahil binaların istimlåkine başlayacaktır. Hükümetin vereceği tahsisat ile istimlak işi bitirilecek ve meydan muntazam bir şekil alacaktır.

AKŞAM GAZETESİ 1939

Diyarbakır'daki Atatürk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış!

Emlakta Nostalji: 1942'de imar ve inşaata dair yeni yönetmelik!

İstanbul Belediyesi 1942'de Yeşilköy ve Florya arasında evler inşa edecekmiş!


Geri Dön