27 / 04 / 2024

1940 yılında Beşiktaş'ın imar planı hazırlanmış! 

1940 yılında Beşiktaş'ın imar planı hazırlanmış! 

1940 yılında, Beşiktaş'ın imar planı hazırlanmış. Plana göre, Beşiktaş camisinin tamamen meydan çıkarılmasına ve caddenin iki tarafındaki dükkanların yıkılmasına karar verilmiş.



1940 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın tramvay caddesi üzerindeki duvarlar Beşiktaş sırtlarından dolayı görülmüyormuş Bu durum Beşiktaş'ın imar planının hazırlanmasında etkili olmuş. Yeni imar planı kapsamında caddenin iki tarafındaki dükkanları yıkılmasına ve Barbaros Türbesi bahçesinin deniz kıyısına kadar uzamasına karar verilmiş..

Söz konusu haber Vatan Gazetesi'nin 22 Ağustos 1940 yılındaki sayısında '' Beşiktaş'ın imar planı hazırlandı:'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Beşitaş'ın imar planı hazırlandı

Bir müddet evvel tetkikler yapınak üzere şehrimize gelen Nafia Vekáleti şehircilik şubesi müdürü Hilmi, Belediye ve şehircilik mütehasta Prostia yaptığı temaslarını bitirmiş, Ankaraya dönmüştür. Kadıköy ve havalisinin hazırlanmış olan planta rmı gözden geçiren Hilmi, Nafia Vekaletinin bu humustaki mütaliala rını bildirmiş bulunmaktadır.

Nafia Vekaletí, Beşiktaş ve civa rının müstakbel imar planına hususl bir ehemmiyet affetmektedir. Beşiktaş camiinin hususiyeti, Barbaros türbesinin burada bulunușu, Beşikta imar planına esaslı bir veche verilmesine lüzum göstermektedir. Nafia Vekaleti, Dolmabahçe sarayının tramvay caddesi tüzerindeki duvarları ile yakımdan alakadar olmuş, duvarların yıkılması için ileri sürülen mütalñaları etlid etmiştir.

Duvarlar, sarayın Beşiktaş artlarından görülmesine mani olmakta, şehircilik ve imar duvarlarım ileride yıkılmamasına taraftar görünmektedir. Beşiktaş camiinin tamamen meydana çıkarılması için caddenin iki tarafımdaki dükkânlar yıkılacak, Barbaros türbesi bahçesinin deniz kıyısına kadar uzaması için Şirketi Hayriyenin vapur iskelesi, 19'uncu ilkmektebin yanındaki sahaya almayacaktır.  Barbaros türbesile yeni iskele aramndaki saha park haline konacak, Bahriye müzesi bu sahada kuruIacaktır.

1934'te Adalar için yeni karar alınmış: Oteller sınıflara ayrılacak, fiyatlar kontrol edilecek!,

1934 yılında belediye ruhsat vermedi! İnşaat ruhsatları yüzde 10'a geriledi!

Geri Dön