30 / 04 / 2024

1934'te Adalar için yeni karar alınmış: Oteller sınıflara ayrılacak, fiyatlar kontrol edilecek!

1934'te Adalar için yeni karar alınmış: Oteller sınıflara ayrılacak, fiyatlar kontrol edilecek!

1934 yılında Adalar'ı güzelleştirmek için yeni bir karar alınmış. Karara göre oteller sınıflara ayrılacak ve fiyat listeleri sıkı şekilde denetlenecekmiş. 



1934 yılının gündeminde o zamanlar su sıkıntısı da yaşayan adalar için kritik bir karar alınmış. Adaları güzelleştirmek için otellerin sınıflara ayrılmasına karar verilmiş.

Otelcilerle görüşme yapılarak, sınıflara ayrılarak fiyat listeleri ona göre ayarlanmış. Tarifeden fazla ücret alanalar tespit edilerek, alınan fazla ücretler geri iade edilecekmiş. 

BÜYÜKADA'YA TALEP YAZIN ARTAR!

1934 yılında Büyükada'da yazın cuma günleri 40 bin kişinin gidiyormuş. Büyükada'da kışın 1600 ekmek satılırken, yazın 7,600 ekmek satılıyormuş. Adalar imar edilmesiyle talebin daha da artması öngörülmüş. 

Söz konusu haber Akşam Gazetesi'nin 8 Mart 1934 yılındaki sayısında ''Adaları güzelleştirmek için yeni kararlar verildi'' başlığıyla yer almış. İşte o haber...

'Adaları güzelleştirmek için yeni kararlar verildi

Oteller sınıflara ayrılacak, fiyat listeleri sıkı suretle denetlenecek

Adalari güzelleştirme cemiyeti idare heyeti Yatklübün Beyoğlu şubesinde vali ve belediye reisi Muhiddin beyin reisliği altında bir toplantı yapmıştır. Bu toplan tıda evvelki içtimalarda verilen kararların ne suretle tatbik edildigi görülmüş ve bundan sonra yapılacak işler tetkik edilmiştir,

Evvelce de yazdığınız gibi Yêrükalideki (Yorgunlide) plaj tesisatı bu yaz mevsimine kadar yetiştirilecektir. Plaj mahalli ile Büyükada ve Haybeli vapur iskelerini arasında vapur işleyecektir.

Camiyet otelcilerle görüşerek sitelleri sınıflara ayırmiş ve fiyat listeleri ona göre kararlaştırılmış fiyat listeleri surette kontrol edilecektir.

Büyükadada iskele meydanın daki saat kulesinde hie memur şikayetleri dinleyecektir. Memur ecnebi lisanlarını da bilecek, her türlü şikayetleri dinleyecektr.  Tarifeden fazla ücret alanların aldıkları fazla ücret geri verilecektir.
Adaların, hususile Büyükadanın nüfusu yaxın bir kaç misli artar. Belediye tarafından tutulan bir istatistiğe göre Büyükadeda kış günde 1600 ekmok satılırken yazın 7600 ekmek satılmış.

Yazın cuma, pazar günleri Adalara kırk bin kişinin gittiği hesap edilmiştir. Adalar imar edildikçe kalabalıklaşacağı söyleniyor.

Son toplantıda su meselesi de göürüşülmüştür. Bir kaç seneden beri Büyükadada bazı köşk sahipleri kendi arazilerinde arteziyer kuyuları açmışlar, su bulmuşlardır.  Bu teşebbüs mezbul su bulacağı fikrini vermiştir. Bunun Mizerine belediye de bir tecrübe yapmaya karar vermiştir. Belediyenin Avrupadan getirttiği burgu ile Kağıthane sırtlarında tecrübe yapılmaasına karar verilmişti. Bu tecrübe bitince Adade tetkikata başlanacaktır.

Su meselesinin munkkaten hali için bu yaz hergün bir vapur İstanbul'dan  Adaya terkos suyu taşıyacaktır.  Muhiddin bey tenekesinin tanesini 40 liraya satacağını belirtmiştir.  Vapurun getireceği su büyük bir sarnıçta depo dilecektir. Otellerde mevcut olan Bu tesisatının da tamir ile işleyecek bir hale getirilmesi düşünülüyor. ''


Geri Dön