29 / 04 / 2024

1934 yılında belediye ruhsat vermedi! İnşaat ruhsatları yüzde 10'a geriledi!

1934 yılında belediye ruhsat vermedi! İnşaat ruhsatları yüzde 10'a geriledi!

1934 yılında İstanbul'da inşaat ruhsatları bir önceki seneye göre yüzde 10 düşmüş. Belediyeler, inşaat yapanlarının ruhsatlarını vermemiş. 



1934 yılında inşaat ruhsatlarında düşüş meydana gelmiş. Belediye, yeni bina yapanlardan tadilat yaptıranlara kadar inşaat sahiplerine ruhtsalarını vermemiş.

Bu durum üzerine gerkli birimler müracat eden halkın sorunu yine çözüme kavuşmamış. Vatandaşlar şehir planın yapılması ile inşaat işlerinin daha düzenli bir hale geleceğine dair öngörülerde bulunmuş. 

Söz konusu haber Akşam Gazetesi'nin 1 Mart 1934 tarihli ''Ruhsatname alanlar yüzde oan düştü'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

''Ruhsatname alanlar yüzde oan düştü

Yeni yollar ve yapılar kanunu nun tatbik edildiği tarihtenberi şehrimizde inşaat ruhsatnamesi alanlar eskiye nazaran hemen he men yüzde ona düşmüştür. Belediye, bilhassa ileride istikamet haritasına göre kesilmek suretile genişletilmesi lazım gelecek caddelerde yüksek binalar yapılmasına, hatta bu binalarda esaslı tadilat için bile ruhsat vermemektedir.

Bu vaziyet üzerine bazı kimseler devlet şûrasına müracaat ede- rek belediyenin noktai nazarını iptal edecek karar almağa teşebbüs etmişlerdir.

Yeni yapı kanunu ve bu kanunu teyit eden hıfzıssıhha kanunu bi- nalar hakkında bir çok kaydı ihtiva ediyor. Bu sebeple inşaat ruhsatlamayanların devlet şurasına müracaatlarından hiç bir netice çıkamıyacağı tahmin edilmektedir Şehir planı yapıldıktan sonra şehrimizde inşaat işleri daha mazbut bir hale girecektir.''

 

1952 yılında İstanbul Belediyesi'ne ait 4 bin arsa varmış!

1941'de Mısır Çarşısı'nın restore edilmesine karar verilmiş!

Geri Dön