29 / 04 / 2024

1941 yılında Boğaz'ın Anadolu sahilinde yapılacak binalar en fazla iki katlı olacakmış!

1941 yılında Boğaz'ın Anadolu sahilinde yapılacak binalar en fazla iki katlı olacakmış!

1941 yılında İstanbul'un imar planını hazırlayan Fransız mimar Prost, Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planını hazırlamış. Anadolu Yakası'nda Üsküdar'dan Beykoz'a kadar inşa edilecek binalar en fazla iki katlı olacakmış.



Boğaz'ın Anadolu sahili

Sahildeki binalar 2, yamaçtakiler 3 katlı olacak.


Şehircilik Mütehassısı B. Prost'un Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planı ile meşgul olduğunu yazmıştık. Bu sahanın nazım planı tasdik edilmek üzere şehir meclisine sevk edilmiştir.


Üsküdar'dan başlayarak sahili takiben Beykoz'a kadar imtidad eden yoluk genişliği yirmi metre olacaktır. Nafia Vekaleti bu yolun iki tarafına bundan sonra yapılacak binaların katını, sahile ve yola olacak uzaklıklarını tesbit etmiştir. Bu hususta Nafia Vekaleti tarafından hazırlanan ve B. Prost'un tafsilat planlarını hazırlarken nazarı dikkatini celbetmek üzere İstanbu'a gönderilen projeye göre sahildeki evler azami iki katlı, yamaçlarda ki evler azami üç katlı olarak inşa edilebilecektir.

Beylerbeyi, Çengelköy, Anadoluhisarı, Paşabahçe ve Beykoz'un ticaret sahasında ki evlerin azami üç katlı olarak inşasına izin verilecektir.



Akşam Gazetesi 21 Nisan 1941


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön