23 / 12 / 2024

mimar prost

mimar prost

1939 yılında Eminönü Meydanı'nı tanzim eden Henri Prost, Eminönü Meydanı'na bakacak binaların yüksekliğini belirlemiş. Prost, burada yapılacak yeni binaların on altı metreden yüksek olmamasını istemiş.

1938 yılında İstanbul'da üç yeni cadde açılacak!

1938 yılında Mimar Prost, İstanbul'un nakliyat ihtiyaçlarını giderecek ve turizm için gerekli üç yeni caddenin açılmasına karar vermiş. Açılacak caddelerin başlangıç noktası da tarihi abideler ve önemli mevkiler olacakmış.

1937 yılında İstanbul'un park ve bahçe ihtiyacı giderilecek!

1937 yılında İstanbul'un ihtiyacı olduğu park ve bahçe ihtiyacı giderilecekmiş. Prost, şehirde şehirde yedi büyük park ile on üç umumi bahçe ve büyük camilerin de etrafında meydanlar açılmasına karar vermiş.

1936 yılında Mimar Prost işe başladı!

1936 yılında İstanbul'a gelerek, İstanbul'un nazım planını hazırlayacak olan Fransız Mimar Henri Prost göreve başlamış. Belediye ile 2 yıllığına sözleşme imzalayacak olan Prost, yılda 12 bin lira tahsisat alacakmış.

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlama işinin Prost'a verilmesi düşünülüyor!

1935 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlama işinin Mimar Henri Prost'a verilmesi düşünülüyormuş. Dönemin Valisi Muhiddin Üstündağ, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak imar planının Prost'a yaptırılmasına müsaade verilmesini istemiş.

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlayacak mimar kararlaştırılacak!

1935 yılında İstanbul'un müstakbel planını hazırlayacak şehircilik uzmanlarının raporunu inceleyen komisyon işini bitirmiş. Komisyon hazırladığı raporu jüri heyetine verecekmiş ve jüri heyeti, İstanbul'da uygulanacak plana karar verecekmiş.

1939 yılında belediye binası, Divanyolu'nda inşa edilecekmiş!

1939 yılında Prost'un planına göre, Ticaret Mektebi ile Tapu İdaresi'nin bulunduğu sahada belediye binası yapılacakmış. Yapılacak saha üzerinde bulunan binaların tahliyesinin uzun süreceğinden belediye binası Divanyolu'nda inşa edilecekmiş.

1941 yılında Boğaz'ın Anadolu sahilinde yapılacak binalar en fazla iki katlı olacakmış!

1941 yılında İstanbul'un imar planını hazırlayan Fransız mimar Prost, Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planını hazırlamış. Anadolu Yakası'nda Üsküdar'dan Beykoz'a kadar inşa edilecek binalar en fazla iki katlı olacakmış.

1941 yılında Boğaziçi'nin imar planı hazırlanıyor!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin, Mimar Prost'a hazırlattığı Boğaziçi'nin nazım planı hazırlanıyormuş. Boğaz'ın Anadolu Yakası'ndaki yolların güzergahlarını ve genişliğini belirleyen Prost, Rumeli sahillerinde de tetkiklerde bulunacakmış.

1940 yılında Karaköy Meydanı tanzim edilecek!

1940 yılında İstanbul Belediyesi, Mimar Prost'un hazırlayacağı plana göre Karaköy Meydanı'nı tanzim ederek genişletecekmiş. Yapılacak tanzim işiyle Tophane'ye, Azapkapı'ya ve Beyoğlu'na giden yollar da açılacakmış.

1940 yılında Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım planını hazırlamış!

1940 yılında Mimar Henri Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım imar planını hazırlamış. Prost'un üç mıntıkaya ayırdığı imar planı Şehir Meclisi tarafından incelendikten sonra tatbik edilecekmiş.

1938 yılında Sarayburnu'ndaki barakalar yıktırılacak!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Sarayburnu'ndaki salaş bir tiyatro sahnesiyle bir takım barakaları yıktıracakmış. Yıkım işleri tamamlandıktan sonra Mimar Prost, Sarayburnu için bir imar planı hazırlayacakmış.

1938 yılında Üsküdar ve Kadıköy'ün imar planı hazırlanacak!

1938 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayan Fransız Mimar Prost, Üsküdar ile Kadıköy'ün imar planını hazırlayacakmış. İstanbul Belediyesi iki ilçenin maketlerini hazırlayacak, Prost'da avan projeyi hazırlayacakmış.

1938 yılında Taksim Kışlası istimlak edilecek!

Meşrutiyet'in ilanı sıralarında bir Fransız şirketine satılan Taksim Kışlası ve müştemilatı 1938 yılında 500 bin liraya istimlak edilecekmiş. Kışla istimlak edildikten sonra yerine yapılacakları Mimar Prost belirleyecekmiş.

1938 yılında İstanbul'da üç yeni cadde açılacak!

1938 yılında Mimar Prost, İstanbul'un nakliyat ihtiyaçlarını giderecek ve turizm için gerekli üç yeni caddenin açılmasına karar vermiş. Açılacak caddelerin başlangıç noktası da tarihi abideler ve önemli mevkiler olacakmış.

1937 yılında Haliç'in iki sahilinde yol açılacak!

1937 yılında Haliç'in sanayi mıntıkası olmasını kararlaştıran Mimar Prost, bu mıntıkanın denizle olan irtibatının yanında sahilin her iki tarafında geniş birer yol yapılmasını uygun görmüş.

1937 yılında İstanbul'un imar planı Şehir Meclisi'ne verilecek!

1937 yılında Fransız Mimar Prost tarafından hazırlanmakta olan İstanbul imar projesi kasım ayında toplanacak Şehir Meclisi'ne verilecekmiş. Proje, Şehir Meclisi'nin onayından sonra İçişleri Bakanlığı'na gönderilecekmiş.

Sultanahmet'e adliye sarayı inşa edilecek!

1937 yılında yapılması planlanan İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'te yapılmasına, Mimar Prost'un onay vermesiyle, karar verilmiş. İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o haber...

1937 yılında Adliye Sarayı Sultanahmet'te inşa edilecek!

1937 yılında yapılması planlanan İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'te yapılmasına, Mimar Prost'un onay vermesiyle, karar verilmiş. Meydandaki İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi binası da yıktırılarak meydanın açılması sağlanacakmış.

1937 yılında Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'e yapılması uygun değil!

1937 yılında Henri Prost, İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesini uygun bulmamış. Fransız Mimar Prost, Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek yeni binaların bölgenin ahengini bozacağını savunmuş.

1937 yılında Prost, Mecidiyeköy'ün imar planını hazırlayacak!

1937 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlayan Fransız Mimar Henri Prost, Mecidiyeköy'ün imar planını hazırlayacakmış. Mecidiyeköy'ün Avrupa'daki gibi bir sayfiye yeri olması için büyük bir park, bir otel inşa edilecekmiş.

mimar prost Haberi

mimar prost



Eminönü Meydanı


Yeni binaların irtifâ 16 metreyi geçmeyecek


    Şehircilik mütehassısı B. Prost, Eminönü Meydanı'nı tanzim ederken meydana bakacak binaların irtifâını tespit etmiştir. Burada yapılacak binalar on altı metreden yüksek olmayacak ve zemin katları yayaların geçmesi için sütunlu olacaktır. 

    Aynı zamanda binaların cephe tarzı da tespit edilecektir. Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerindeki binaların da bu tarzda yapılması muvafık görülmüştür.


Akşam 24 Mayıs 1939 



Abdullah Kutalmış...